Bezig met laden...

     X

     Helft kantoren moet sluiten in 2023

     Voldoet niet aan verplichte energielabel C

     energielabel, verduurzamen, kantoor, co2, groen, energie
      
     Er is werk aan de winkel voor eigenaren van Nederlandse kantoren en voor partijen die kunnen helpen dat bezit te verduurzamen. Op 1 januari 2023 wordt het verboden om kantoren met energielabel slechter dan C te gebruiken. In september 2018 had 44 procent van de Nederlandse kantorenvoorraad een label slechter dan C. Dit betekent dat bijna de helft van de Nederlandse kantorenvoorraad in zijn huidige staat niet meer mag worden gebruikt, wanneer in 2023 minimaal label C verplicht is

     Vastgoedmarkt liet het Kadaster uitzoeken om hoeveel vierkante meter van de relevante voorraad het gaat. Het onderzoek wordt ieder jaar tot aan 2023 herhaald om de voortgang in beeld te brengen. Zo zal ook een indruk ontstaan van hoe druk de sector het nog gaat krijgen met de verduurzaming. Mochten de eigenaren daarmee tot het laatst willen wachten, dan is het voor ze te hopen dat er rond 2022 genoeg capaciteit beschikbaar is voor de operatie. Die 44 procent komt overeen met 34,6 miljoen vierkante meter te verduurzamen kantoorruimte.

     Provinciale verschillen
     Vooral in Zuid-Holland staan veel kantoren waaraan nog wat moet gebeuren. In die provincie bevindt zich 7,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte met label D, E, F of G. Daarvan staat 1,4 miljoen vierkante meter in Den Haag en 1,16 miljoen vierkante meter in Rotterdam. Niet dat kantooreigenaren in de provincie zoveel vaker dan gemiddeld de boel op zijn beloop laten. Het aandeel te verduurzamen kantoorruimte ligt er met 46,8% iets hoger dan landelijk. De opgave is in Zuid-Holland zo groot doordat het de provincie is met de grootste kantorenvoorraad.

     In Noord-Brabant staat 5,85 miljoen vierkante meter met label D, E, F of G en daarvan bevindt zich 850.000 m2 in Eindhoven. In Noord-Holland moet nog 5,8 miljoen vierkante meter worden verduurzaamd, waarvan 2,5 miljoen vierkanter meter in Amsterdam. Samen hebben de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant 18,8 miljoen vierkante meter kantoorruimte met label D, E, F of G. Dat is in beide provincies samen 54% van de te verduurzamen voorraad in heel Nederland.

     Bouwjaarklasse
     Leeftijd en energielabel van een gebouw hangen sterk samen, blijkt uit een rapport van het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) en ECN uit 2016 waar het Kadaster zijn berekeningen mede op baseerde. Tenminste, voor dat deel van de kantoren waar nog geen verduurzaming heeft plaatsgevonden. Vóór 1920 hadden gevels geen spouw. Gevelisolatie deed pas in 1975 zijn intrede, samen met dubbel glas. Met het Bouwbesluitkwam er in 1992 een minimum voor de Rc van 2,5. Sinds 2015 gelden er isolatie-eisen uitgedrukt in Rc van 3,5 voor vloer, 4,5 voor gevel en 6,0 voor dak.

     Het overgrote deel van de nu te verduurzamen kantoren dateert van voor de millenniumwisseling. Op basis van bouwjaarklasse hebben niet verduurzaamde panden van voor 1974 energielabel G, hebben EIB en ECN berekend. Voor de periode 1974-1981 is dat F, voor 1982-1992 E en voor 1993-1999 D. Dit zijn de labels die vanaf 2023 onvoldoende zijn om het kantoor te mogen gebruiken.

     Lang niet alle gebouwen hebben al een energielabel. Voor de kantoorgebouwen zonder maakte het Kadaster een extrapolatie op basis van bouwjaarklasse. Daarbij telt het gemiddelde energielabel berekend volgens de methode van ECB en ECN even zwaar als het gemiddelde van de geregistreerde energielabels. Dat resulteert in een indicatief label F voor gebouwen van voor 1974. Voor de periode 1974-1981 is dat E en voor 1982-1992 is dat D.

     De provincies met de hoogste aandelen kantoren met label D of slechter liggen buiten de economische kernregio: Friesland (52,8 procent), Groningen (48,8 procent), Limburg (48,8 procent) en Zeeland (48,7 procent).


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): ians
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets