Bezig met laden...

     X

     Nog voldoende rek in arbeidsmarkt

     Potentiële werknemers en uren beschikbaar

     werk, arbeidsmarkt, toekomst, vaardigheden, technologie, functie

     Hoewel de arbeidsmarkt in Nederland krap lijkt, zit er nog voldoende rek in. Zo zijn er nog veel mensen die zich niet aanbieden op de arbeidsmarkt, stelt het ING Economisch Bureau in zijn halfjaarlijkse rapport over de Nederlandse economie. Als het percentage mensen dat wil werken naar het niveau van voor de crisis groeit, dan zijn er 219.000 extra potentiële werknemers beschikbaar.

     Ook zijn er zo'n 400.000 werknemers die meer uren willen gaan werken. De ING-economen schatten dat daarvan zo'n 308.000 daadwerkelijk meer zouden kunnen werken. De twee onaangeroerde groepen zouden de economische groei in Nederland kunnen helpen. Het aantal bedrijven met een personeelstekort groeit snel. Een kwart van de werkgevers kampt op dit moment met een tekort. 

     'Wel zullen bedrijven creatiever moeten zijn om dit potentieel aan te spreken', waarschuwt ING-econoom Marcel Klok. 'Voor moeilijk vervulbare vacatures, zoals in de ICT, komen deze mensen vaak niet in aanmerking.' Volgens Klok moet voor dat soort banen een inhaalslag op het gebied van opleiding worden gemaakt.

     Ook zou een betere koppeling van zoekende werkgevers en mogelijk personeel een oplossing zijn. Platformen waarop zij elkaar kunnen vinden, die er tijdens eerdere hoogconjunctuur nog niet waren, zijn hier een goed voorbeeld van.

     Solide binnenlandse basis
     De ING-economen zien ook ruimte voor economische groei als consumenten meer geld uit gaan geven. Het bedrag dat mensen op hun betaalrekening hebben staan is volgens hen namelijk nog nooit zo hoog geweest. Verder stijgen de huizenprijzen sterker dan de hypotheekschuld.

     Volgens het Economisch Bureau zijn dat tekenen dat de economische groei een 'solide binnenlandse basis' heeft. De economen ramen voor dit en volgend jaar een "stevige economische groei". Wel waarschuwen ze dat er risico's zijn, zoals een harde Brexit, een crisis in Italië of een verdere escalatie van de handelsoorlog.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): fec
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets