Gratis toegangOuderen niet verwijtbaar werkloos

Baankans geremd door recruiter en werkgever

ouderen, arbeidsmarkt, baan, leeftijd, productiviteit, loon, werkgever
 
'Er is op dit moment voldoende werk'. Toch is nog een groot deel van de 50-plussers werkloos. En daar lijkt maar moeilijk verandering in te komen. Eenmaal zonder baan, komt een oudere nauwelijks meer aan werk. Het is de ouderen zelf echter nauwelijks te verwijten dat ze moeilijk aan een baan komen, blijkt uit nieuw onderzoek. Recruiters en werkgevers zoeken net zo lang door tot ze een jongere weten te vinden voor hun vacature. Misschien is het tijd voor een bijstelling van vooroordelen.

Inkomenseis
Ouderen zouden te duur zijn. Of hun productiviteit zou niet meer in verhouding staan tot de geleverde output. Of ze zouden dat ze minder efficiënt en intensief solliciteren. En dat ze gewoon niet genoeg hun best doen om een baan te accepteren die misschien iets minder verdient dan ze gewend waren. Zijn ze überhaupt wel bereid een nieuwe start in een nieuwe baan te maken?

Wetenschappers Jan Dirk Vlasblom en Joop Schippers besloten recent een aantal van deze ideeën te onderzoeken. Hun conclusie: het ligt níet aan de oudere zelf. Oudere werklozen blijken best bereid om werk te accepteren tegen een lager inkomen. Ook stellen ze hun inkomenseisen echt wel naar beneden, en accepteren ze ook werk onder hun vorige inkomensniveau. Ze vertonen zelfs geen ander sollicitatiepatroon dan jongere werklozen. Als ze maar de kans krijgen. Sterker nog, stellen de auteurs: 'Uit onze resultaten blijkt dat een lagere inkomenseis niet leidt tot een hogere kans op werkhervatting'.

Selectiemechanisme
Het ligt dus vooral aan de werkgever en/of de recruiter, zo is in het onderzoek te lezen. Die werkgever zit nog met vastgeroeste beelden, en biedt ouderen nauwelijks kansen, stellen Vlasblom en Schippers: 'De uitkomsten van onze analyses lijken toch vooral te duiden op een selectiemechanisme aan de kant van werkgevers waarbij vooral de factor leeftijd een (al dan niet expliciete) rol speelt. Daarmee zou voor het arbeidsmarktbeleid voor ouderen niet alleen de oudere zelf, maar vooral ook de (potentiële) werkgever het aangrijpingspunt moeten zijn'.

Met het aantal sollicitaties is in het onderzoek overigens nog wel iets opvallends aan de hand, zo meldt het onderzoek. Meer solliciteren levert namelijk níet meer kans op een baan op. Of, zoals de auteurs het verwoorden: ‘Heel veel sollicitaties leiden niet tot een hogere baanvindkans. Het lijkt erop dat een beperkt aantal (vermoedelijk: serieuze en gerichte) sollicitaties de hoogste kans geven op werkhervatting.’

Volgens de auteurs is het tijd voor meer aandacht voor de ouderen op de arbeidsmarkt, zowel van beleidsmakers als van werkgevers. ‘Daar waar de economische zelfredzaamheid van vrouwen al decennialang een vast aandachtspunt vormt binnen het overheidsbeleid, lijkt de economische zelfredzaamheid van ouderen veel minder aandacht te krijgen. Dat is vreemd, want het beleid lijkt steeds meer te verwachten van die zelfredzaamheid van burgers, en zeker ook van ouderen.’

Redactie TQL 
Illus.(cc): bfish
 

Ebooks


Gratis toegangHeeft u al een account? Log dan hier in.

Q&A overzicht

Nieuwsbrief ArtikelenOp de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
Op zoek naar een passende opleiding?
Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  
©2019 - The Question Library
De auteursrechten van alle onderwerpen in de databank berusten bij The Question Library/MEDEM Publishing. Het is niet toegestaan om de informatie op enigerlei wijze te vermenigvuldigen of aan derden ter beschikking te stellen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.