Bezig met laden...

     X

     Meer tijd voor melding pensioenrechten dga

     Afkoop of omzetting pensioen in eigen beheer

     pensioen, PEB, dga, eigen beheer, afkoop, omzetting, fiscus
      
     Het opbouwen van een pensioen voor de dga in eigen beheer (PEB) is niet meer mogelijk. Het eventueel bij de eigen bv opgebouwd pensioen kan worden afgekocht of omgezet in een oudedagsverplichting. Via een formulier moet de dga aan de Belastingdienst laten weten wat ze willen doen met hun pensioen. De termijn om dit formulier in te leveren is met een jaar verlengd tot eind 2019.

     Afkopen met korting
     Sinds medio 2017 kan er geen pensioen in eigen beheer meer worden opgebouwd. Dga’s moeten daarom beslissen wat ze met hun opgespaarde pensioen gaan doen. Er zijn drie opties: laten staan zonder verdere opbouw, afkopen met een belastingkorting of omzetten naar een oudedagsvoorziening. 

     Dga’s kunnen tot en met 2019 hun pensioenvoorziening in eigen beheer met een fiscale korting afkopen. Deze bedraagt in 2018 25% en in 2019 19,5%. Naast deze korting hoeft over de afkoop of omzetting ook geen revisierente betaald te worden.

     Dga’s die kiezen voor afkopen of omzetten naar een oudedagsvoorziening moeten de Belastingdienst daarvan op de hoogte stellen. Dat moet binnen een maand na de afkoop of omzetting en gaat via een speciaal formulier dat de fiscus op zijn website heeft staan. Voldoet de dga niet aan die vereisten, dan gelden de belastingvoordelen niet en moet de dga ook revisierente betalen.

     Voorwaarden
     In de praktijk kwamen veel informatieformulieren echter te laat of zonder handtekening van de (ex-)partner bij de Belastingdienst binnen. De verlenging van de termijn moet het makkelijker maken om (ex-)partners het informatieformulier alsnog te laten ondertekenen. De minister meent dat de dga de belastingvoordelen niet weg hoeven te vallen vanwege het enkele feit dat het formulier te laat kwam of onvolledig was.

     Is het informatieformulier – juist en volledig ingevuld – binnen de verlengde termijn aangeleverd, dan komt de afkoop of omzetting van het pensioen in eigen beheer (toch) in aanmerking voor de fiscale korting. Voorwaarde is wel dat de aangifte loonheffingen op tijd en volledig is ingediend en dat de loonheffingen op het afkoopbedrag zijn betaald en moet bij afkoop de aangifte zijn ingediend.

     Terugwerkende kracht
     Voor dga’s die hun pensioen al voor deze publicatiedatum hebben afgekocht of omgezet, is de staatssecretaris ook coulant. Als die wijziging maximaal 46 weken vóór de publicatiedatum heeft plaatsgevonden, hebben deze dga’s tot zes weken na 31 oktober 2018 de tijd om hun formulier op te sturen. Die formulieren worden dan ook aangemerkt als ‘op tijd’ en dus gelden de belastingvoordelen ook voor deze dga’s.

     Directeur-grootaandeelhouders die vóór 13 december 2017 hun pensioenvoorziening in eigen beheer hebben afgekocht of omgezet, kunnen het informatieformulier ook nog insturen. Het moet dan uiterlijk op 12 december 2018 bij de Belastingdienst binnen zijn.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): mverch
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets