Bezig met laden...

     X

     Weigeren mediation leidt vaker tot verlies rechtszaak

     Werkgever vaker initiatiefnemer

     mediation, werknemer, werkgever, rechtszaak, bedrijfsarts, uwv
      
     Werknemers zijn minder bereid tot bemiddeling dan werkgevers. Dit blijkt uit bureauonderzoek van Gecertificeerde Mediators, dat de invloed van mediation bij arbeidsconflicten onderzocht. In verhouding tot werkgevers, vragen werknemers minder vaak mediation aan en weigeren ze voorstellen tot bemiddeling relatief vaker. Dat komt hen bovendien gemiddeld duur te staan wanneer de zaak alsnog voor de kantonrechter komt.
      
     In arbeidsrechtzaken wordt mediation het vaakst voorgesteld door de werkgever (27,1%). Dit percentage ligt duidelijk lager bij werknemers. Bij slechts 9,4% van de zaken werd mediation geïnitieerd door de werknemer. Bedrijfsartsen zijn na werknemers verantwoordelijk voor het grootste deel van de initialisatie van een mediationtraject (24%). In enkele gevallen werd mediation geopperd door een andere partij, zoals het UWV. In iets meer dan een derde (36,5%) van de gevallen was het aan de hand van de documentatie onmogelijk om te bepalen welke partij het initiatief nam tot bemiddeling.
      
     Werknemers weigeren relatief het vaakst de mogelijkheid om nader tot elkaar te komen via  mediation. In totaal weigerde 19,5% de mogelijkheid tot bemiddeling. Dit percentage ligt aanzienlijk lager bij werkgevers: slechts 8,8% van henging niet akkoord met de mediation.
      
     Rol van mediation bij rechtszaken
     Er bestaat een verband tussen het plaatsvinden van een mediationtraject en de toekenning van een billijke of overige vergoeding. Als de rechter beslist dat de werkgever verwijtbaar heeft gehandeld moeten deze worden betaald aan de werknemer.

     Bij 70,4% van de rechtszaken waar geen geopperde mediation plaatsvindt, hoeft de werkgever geen billijke en / of overige vergoeding te betalen. Dit percentage waarin de werkgever de rechtszaken lijkt te winnen, neemt echter toe met 2,9% als er wel een mediationtraject plaatsvindt. De werkgever heeft dus baat bij het plaatsvinden van mediation.

     Dit betekent echter niet dat het voor werkgevers gunstig uitpakt als zij deze bemiddeling weigeren. Werknemers die weigeren mee te werken aan mediation winnen 25% minder zaken dan werknemers die hiertoe wel bereid zijn.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): cogdo
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets