Bezig met laden...

     X

     Privéleven beïnvloedt kwaliteit werk

     Autonomie om balans zelf vorm te geven

     balans, werk, prive, autonomie, flexibiliteit, kwaliteit

     Mensen die werk een centrale plaats in hun leven geven zijn beter opgewassen tegen ingrijpende gebeurtenissen in hun privéleven. Zij zijn beter in staat om voordeel te halen uit hun zelfvertrouwen (een belangrijke psychologische hulpbron), en om goede werkprestaties te leveren. Dat concludeert arbeids- en organisatiepsycholoog Danyang Du in haar proefschrift over de invloed van het privéleven op het werkende bestaan. Tegelijkertijd hebben voortdurende gedachten over negatieve gebeurtenissen in de privésfeer een negatief effect op het dagelijkse werkproces.
      
     Met de opkomst van flexibel werken en de technologieën om dit te ondersteunen, vervaagt de grens tussen werk en privé. Dankzij e-mail, laptops, smartphones en het internet is het werk altijd beschikbaar voor mensen en kunnen zij ook makkelijker contact houden met familie en vrienden, waardoor zij hun privé- en werkrol kunnen integreren.

     Psychologische hulpbronnen
     Danyang Du onderzocht bij enkele honderden deelnemers hun dagelijkse ervaringen door gebruik te maken van dagelijkse korte vragenlijsten en oordelen van leidinggevenden. Ze toont aan dat niet alleen grote negatieve levensgebeurtenissen– zoals het overlijden van een familielid of een verkeersongeluk – ertoe kunnen leiden dat mensen hun werkhulpbronnen niet optimaal benutten. Psychologische hulpbronnen zijn bijvoorbeeld autonomie, sociale steun en ontplooiingsmogelijkheden.

     Dagelijkse beslommeringen in de privésfeer (zoals ruzie met de partner, reparatie aan de auto) kunnen ook een ongewenste invloed op het dagelijkse werkproces hebben doordat mensen hier gedurende hun werk doorlopend over piekeren. Negatieve gebeurtenissen in de thuissfeer kunnen leiden tot malende gedachten en negatieve gevoelens, met als resultaat dat beschikbare psychologische werkhulpbronnen niet effectief worden benut.

     Afstand nemen
     Wanneer werknemers na werktijd juist fysiek en psychologisch afstand nemen van werkstressoren, of positieve, persoonlijke gebeurtenissen zoals leuke dingen van hun kinderen juist uitgebreid bespreken met anderen, zijn ze beter in staat om van dag tot dag met hun taakeisen om te gaan. Zij presteren ook beter. Werknemers die emotioneel stabiel zijn, open staan voor nieuwe ervaringen, optimistisch zijn, en werk als een centraal onderdeel van hun leven zien, zijn bovendien beter in staat om interferentie van privébesognes met het werk te vermijden en positieve ervaringen uit het privéleven mee te nemen naar het werk.

     Worsteling werk-privébalans
     Driekwart (75%) van de Europese werknemers houdt werk en privé liever gescheiden*). Ondanks deze voorkeur geeft bijna een derde (31%) van de werknemers aan géén goede balans tussen werk en privéleven te hebben. In Nederland kiest 70% ervoor om werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden, bij 25% van de Nederlandse werknemers is dit in hun huidige baan nog niet altijd het geval. 

     Ruim de helft (58%) van de werknemers zegt dat hun persoonlijke leven van invloed is op hun prestaties op het werk en andersom geeft een derde (34%) van de werknemers aan dat een slechte dag op het werk hun persoonlijke leven beïnvloedt. In Nederland is de privésituatie iets meer (62%) van invloed op de werkprestaties, terwijl een slechte werkdag juist minder invloed (27%) heeft op het persoonlijke leven.

     De sleutel ligt kennelijk in de autonomie om zelf invulling te geven aan hun ideale werk-privébalans. Dat werkt twee kanten op: er zijn dus ook medewerkers die werk en privé juist willen combineren.


     *) volgens onderzoek ‘People Unboxed’ van HR-dienstverlener ADP naar onder andere de motivatie, werk-privébalans en mate van geluk op de werkvloer. Aan het onderzoek namen ruim 2.500 werknemers uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk deel, waaronder 500 Nederlanders.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): djran
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets