Bezig met laden...

     X

     Inspectie SWZ controleert op veiligheid

     Prioriteiten Jaarplan 2019 en verder

     inspectie, swz, controle, boete, veiligheid, werknemer, risico
      
     De Insectie SWZ zet in op het belang van veiligheid in bedrijven. En op het voorkomen van ongevallen, arbeidsuitbuiting en andere misstanden. Dit zijn enkele, belangrijke maatschappelijke effecten die de Inspectie de komende jaren wil bereiken. Daarom verstevigt de Inspectie het toezicht op gezond, veilig en eerlijk werk, onder meer door extra medewerkers te werven. Dat staat in het Meerjarenplan 2019-2022 en het Jaarplan 2019 die recent naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.
      
     Teveel uren, te lage lonen
     In het Regeerakkoord is structureel €50 miljoen extra per jaar vrijgemaakt voor de handhavingsketen van de Inspectie SZW. Een versterking die tegenwicht moet bieden aan een aantal minder wenselijke trends op de arbeidsmarkt. Zo leidt de toenemende krapte op de arbeidsmarkt tot het inhuren van meer buitenlandse arbeidskrachten en het risico van illegaal werkenden. Dit zijn soms mensen die kwetsbaar zijn voor onderbetaling, slechte arbeidsomstandigheden en soms ook arbeidsuitbuiting. 

     Inspectiedruk
     Het Meerjarenplan 2019-2022 en het Jaarplan 2019 geven de prioriteiten van de Inspectie weer. Door de investering in extra medewerkers zal de komende jaren de inspectiedruk toenemen, meer bedrijven dan voorheen worden bereikt met interventies en boetes. Ruim de helft van de uitbreiding wordt ingezet op het thema eerlijk werk. De Inspectie richt zich op het bestrijden van oneerlijk werk, onderbetaling en uitbuiting. Verder krijgt het verminderen van de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en arbeidsdiscriminatie meer aandacht. Ook werkt de Inspectie aan het herstellen van de balans tussen inzet op ongevalsonderzoeken en preventieve inspecties.

     Samenwerking
     De programmering voor de komende vier jaar is gebaseerd op een nieuwe en verbeterde risicoanalyse en omgevingsanalyse. Nieuw is bijvoorbeeld dat het perspectief van burgers ook wordt meegewogen: wat zijn volgens hen de belangrijkste risico’s op de arbeidsmarkt en waar zou de Inspectie moeten optreden? De Inspectie streeft ernaar de capaciteit en middelen met name in te zetten op de meest risicovolle situaties en bedrijven; werkgevers die willens en wetens de wet overtreden. De Inspectie treedt daarbij op met andere overheidsinstanties en zoekt ook samenwerking met brancheorganisaties en vakbonden.

     Lees meer: Meerjarenplan 2019-2022 en Jaarplan 2019

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): mrt
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets