Bezig met laden...

     X

     Augmented, autonoom en AI

     Strategische techtrends volgens Gartner

     technologie, innovatie, disruptor, IT, ICT, trend, Gartner
      
     Bedrijven zoals Microsoft en Uber gebruiken Knightscope K5-robots om parkeerterreinen en grote buitenterreinen te patrouilleren om criminaliteit te voorspellen en te voorkomen. Robots kunnen kentekens lezen, verdachte activiteiten melden en gegevens verzamelen om aan hun eigenaars te rapporteren.

     Deze AI-gestuurde robots zijn slechts één voorbeeld van 'autonome dingen', een van de Gartner Top 10-technologieën voor 2019 met de potentie om aanzienlijke disruptie te veroorzaken. Volgens Gartner zijn de sleutelwoorden: intelligent, digitaal en netwerk (verbindingen tussen groeiende groepen mensen, bedrijven, apparaten, inhoud en services). De toekomst zal volgens worden gekenmerkt door slimme apparaten die overal in toenemende mate inzichtelijke digitale diensten leveren, ofwel het intelligente digitale netwerk.
      
     Trend 1: Autonome apparaten
     Of het nu auto's, robots of landbouw zijn, autonome dingen gebruiken AI om taken uit te voeren die traditioneel door mensen worden gedaan. De verfijning van de intelligentie varieert, maar alle autonome dingen gebruiken AI om op een meer natuurlijke manier met hun omgeving te communiceren.
     Autonome dingen zijn er ​​in vijf soorten: robotica, voertuigen, drones, huishoudelijke apparaten en 'tussenpersonen'.

     Ze werken allemaal met verschillende niveaus van competentie, coördinatie en intelligentie. Dat varieert van bijvoorbeeld een drone die werkt op menselijke besturing tot een landbouwrobot die volledig autonoom in een veld werkt. Vrijwel elke toepassing, service en IoT-object bevat een of andere vorm van AI om processen of menselijke acties te automatiseren of te verbeteren. Deze apparaten kunnen best kunnen worden gebruikt voor specifiek gedefinieerde doeleinden, omdat ze qua besluitvorming, intelligentie of leren niet dezelfde mogelijkheden hebben als het menselijk brein.
      
     Trend 2: Augmented analytics
     Augmented Analytics vertegenwoordigt een derde belangrijke golf voor data-analyse, waarin geautomatiseerde algoritmen worden gebruikt om meer hypothesen te onderzoeken. Data science en machine learning platforms hebben de manier veranderd waarop bedrijven geautomatiseerd analytisch inzicht ontwikkelen, gebruiken en delen. Gartner voorspelt dat tegen 2020 meer dan 40% van de data science-taken geautomatiseerd zullen zijn.

     Geautomatiseerde inzichten van deze analytics zijn ook terug te zien in zakelijke toepassingen - bijvoorbeeld bij HR, financiën, sales, marketing, klantenservice, aanbesteding en asset-beheer - om beslissingen en acties van werknemers te optimaliseren. Dus het is niet alleen voor analisten en data-scientists. Sterker nog, omdat selectie en visualisatie worden geautomatiseerd, worden de taken van data-scientists in een aantal gevallen zelfs kleiner.

     Trend 3: AI & apps
     De markt verschuift van een focus op datawetenschappers die samenwerken met ontwikkelaars naar ontwikkelaars die onafhankelijk opereren met behulp van vooraf gedefinieerde modellen die worden geleverd als een service. Hierdoor kunnen meer ontwikkelaars gebruikmaken van de services en wordt de efficiëntie verhoogd. Het geeft ontwikkelaars een ecosysteem van AI-algoritmes en -modellen, en ontwikkeltools om AI-mogelijkheden en modellen in hun applicaties te verwerken. De tools voor het bouwen van AI-gevoede oplossingen breiden zich uit van tools gericht op data scientists (AI-infrastructuur, AI-frameworks en AI-platforms) naar tools gericht op de professionele ontwikkelaars (AI-platforms, AI-services).

     Nog een interessante ontwikkeling is wanneer AI wordt toegepast op de applicatiebouw zelf, met automatisering van datawetenschap, applicatie-ontwikkeling en testen. Gartner verwacht dat in 2022 tenminste 40% van nieuwe applicatieontwikkelingsprojecten ook AI-ontwikkelaars bevatten.

     Trend 4: Digitale tweelingen
     Een digitale tweeling is een digitale weergave die een echt object, proces of systeem weerspiegelt. Digitale tweelingen kunnen ook worden gekoppeld om een ​​kopie van grotere systemen te maken, zoals een energiecentrale of stad. Het idee van een digitale tweeling is niet nieuw. Het gaat terug op computerondersteund ontwerp van dingen of online profielen van klanten, maar de huidige digitale tweelingen verschillen op vier manieren:
     • De robuustheid van de modellen, met een focus op hoe ze specifieke bedrijfsresultaten ondersteunen
     • De link naar de echte wereld, mogelijk in real time voor monitoring en controle
     • De toepassing van geavanceerde big data-analyse en AI om nieuwe zakelijke kansen te genereren
     • Het vermogen om met hen te communiceren en 'what if' -scenario's te evalueren
     De focus van vandaag ligt op digitale tweelingen in het IoT, die de besluitvorming van ondernemingen kunnen verbeteren door informatie te verstrekken over onderhoud en betrouwbaarheid, inzicht in hoe een product effectiever zou kunnen presteren, gegevens over nieuwe producten en verhoogde efficiëntie.

     Trend 5: Empowered edge
     Gartner verwacht een gestage toename van de inbedding van sensor-, opslag-, reken- en geavanceerde AI-mogelijkheden in randapparatuur. In het algemeen zal intelligentie worden 'ingebouwd' in randapparatuur, van industriële apparaten tot schermen, smartphones en auto-generatoren.

     De trend van edge-computing is voornamelijk merkbaar in de wereld van IoT en de noodzaak om verwerking op lichte hardware te kunnen uitvoeren in plaats van op een centrale cloudserver. Het bureau denkt dat er een bredere groep randapparaten verschijnt met gespecialiseerde chips voor AI, meer rekenkracht, opslag en andere geavanceerde functionaliteiten.

     Trend 6: Interfaces
     Spraakplatforms veranderen de manier waarop we communiceren met de digitale wereld, en technologieën zoals augmented reality (AR), mixed reality (MR) en virtual reality (VR) veranderen de manier waarop we de wereld waarnemen en beleven. We worden door deze manieren van interactie steeds meer ondergedompeld in de digitale wereld. Tegen 2022 zal 70% van de ondernemingen experimenteren met deze technologieën, zowel voor gebruik door consumenten als in bedrijven, en 25% zal zijn ingezet voor productie. De toekomst van spraakplatforms, variërend van virtuele persoonlijke assistenten tot chatbots, het mogelijk maken om emoties te detecteren op basis van gezichtsuitdrukkingen. Uiteindelijk zullen gebruikers met de digitale wereld worden verboden via honderden randapparaten om hen heen, van traditionele apparaten tot wearables, auto's, sensoren en consumentenelektronica.

     Trend 7: Blockchain
     Blockchain zorgt voor een transformatie in verschillende sectoren door een nieuw vertrouwensmodel, met meer transparantie en minder frictie tussen afzonderlijke bedrijfsnetwerken, waardoor kosten dalen. De eerste toepassingen zijn in de financiële wereld begonnen, maar inmiddels uitgebreid naar de overheid, gezondheidszorg, productie, toeleveringsketen en anderen. Blockchain kan mogelijk de kosten verlagen, de betalingstijden voor transacties verminderen en de cashflow verbeteren. 

     De huidige blockchain-modellen zijn echter nog onvolwassen en kunnen moeilijk op te schalen zijn. Bedrijven zouden moeten beginnen met het evalueren van de technologie. Door blockchain geïnspireerde benaderingen die niet alle principes van blockchain implementeren, leveren op korte termijn waarde maar bieden nog niet de beloofde sterk gedistribueerde gedecentraliseerde consensusmodellen van een pure blockchain.

     Trend 8: Slimme ruimten
     Een slimme ruimte is een fysieke of digitale omgeving waarin systemen voor mens en technologie samenwerken in steeds opener, verbonden, gecoördineerde en intelligente ecosystemen. Mensen, processen, diensten en dingen komen in een smart space samen. Voorbeeld van een slimme ruimte is de slimme stad, waarin economie en wonen samenwerken in intelligente stedelijke ecosystemen. Verder dragen andere trends zoals AI-gedreven technologie, edge computing, blockchain en digitale tweelingen aan deze ontwikkeling bij.

     Trend 9: Ethiek en privacy
     Consumenten hebben een groeiend besef van de waarde van hun persoonlijke informatie, en ze maken zich steeds meer zorgen over hoe het wordt gebruikt door publieke en commerciële organisaties. Bedrijven die deze onvoldoende serieus nemen lopen het risico op weglopende consumenten. Gartner meent dat het standpunt van een bedrijf omtrent privacy gebaseerd moet zijn op een bredere kijk op ethiek en vertrouwen. Dat betekent dat het minder moet gaan over 'zijn we compliant' en meer 'doen we het goed?'. 

     Trend 10: Kwantum computers
     Het verschil tussen traditionele computers en kwantum computer is het beste voor te stellen via een enorme bibliotheek vol boeken. Terwijl een klassieke computer elk boek in een bibliotheek lineair zou lezen, zou een kwantumcomputer alle boeken tegelijkertijd lezen. De parallelle uitvoer en exponentiële schaalbaarheid van kwantumcomputers maakt ze volgens Gartner uitstekend geschikt om problemen op te lossen die met een traditioneel algoritme simpelweg te veel tijd zouden kosten. Vooral sectoren als financiën, automotive, assurantiën, farmaceutica, militair en R&D zijn gebaat bij de ontwikkeling van deze technologie. Grotere veiligheid, betere betrouwbaarheid en betaalbaarheid van deze technologie zullen voor meer toepassingen in diverse sectoren gaan zorgen. Real-world toepassingen variëren van gepersonaliseerde geneeskunde tot optimalisatie van patroonherkenning.

     Lees meer


     Redactie TQL (Gartner)

     Illus.(cc): chsai

     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets