Bezig met laden...

     X

     Nieuwe zzp-wet minstens een jaar uitgesteld

     Minimumtarief in strijd met EU-recht

     zzp, schijnzelfstandig, uurtarief, minimumtarief, EU, zelfstandige
      
     Het plan van het kabinet om zzp’ers die onder een bepaald uurtarief werken, automatisch een arbeidsovereenkomst te geven, is waarschijnlijk in strijd met het EU-recht. Dat blijkt uit een brief die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs aan de Tweede Kamer schreef. De Europese Commissie blokkeert het plan, bedoeld om schijnzelfstandigheid en uitbuiting van zzp’ers aan te pakken.

     Een pijnpunt uit de nieuwe wet, die schijnzelfstandigheid en concurrentie op arbeidsvoorwaarden moet voorkomen, is de bescherming van zelfstandige ondernemers met lage tarieven. Het kabinet heeft hier de afgelopen periode over gesproken met de Europese Commissie.

     Het gaat om de bescherming van schijnzelfstandigen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. In de praktijk lijkt het alsof de werkgevers deze zelfstandigen in dienst hebben. Maar door ze als zelfstandige ondernemers in te huren, hoeven de werkgevers geen belastingen en premies af te dragen. Daardoor zijn deze krachten goedkoop voor de werkgever. 

     Het kabinet wil dat deze zzp'ers, mits ze al drie maanden op deze manier werkzaamheden verrichten, een vast contract krijgen. Bij 15 tot 18 euro is er sprake van een laag uurloon. Daarom kan deze maatregel ook worden gezien als de invoering van een minimumtarief voor zzp'ers.

     Mogelijk schending Europees recht
     Koolmees constateert naar aanleiding van de gesprekken met de Europese Commissie dat deze maatregelen mogelijk in strijd zijn met EU-recht. Hoe de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichting van zelfstandigen met een laag inkomen onder de nieuwe wet zijn geregeld, zou niet stroken met de Europese wetgeving.

     De minister schrijft de Kamer dat hij aan alternatieven werkt en dat de opvolger van de wet DBA opschuift naar (ten minste) januari 2021. Voor de zomer van 2019 zal er een toelichting komen op deze nieuwe plannen.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): risas

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets