Bezig met laden...

     X

     'Beperk de werkdag tot maximaal 6 uur'

     Focus levert meer productiviteit en kwaliteit

     productiviteit, werkdag, concentratie, kwaliteit, gezondheid, focus
      
     De arbeidsdag kan uitstekend tot maximaal zes uur worden beperkt, en wel zonder nadelige gevolgen. Integendeel: er zijn meer voordelen dan nadelen, zo zegt de Australische ondernemer Steve Glaveski in zijn boek 'Employee to Entrepreneur: How to Earn Your Freedom and Do Work That Matters'.

     'De werkdag van acht uur verwijst naar het socialisme van de negentiende eeuw,' betoogt Steve Glaveski. 'Er stond destijds geen limiet op het aantal werkuren dat van werknemers kon worden gevraagd, bovendien werden kinderen van zes jaar in de steenkoolmijnen aan het werk gezet. Dat was de basis voor de strijd van de vakbonden voor de introductie van de veertig-urige werkweek. Maar sindsdien is er bijzonder veel veranderd. Het internet heeft de manier van leven, spelen en werken fundamenteel veranderd en de hedendaagse arbeid vraagt vaak vooral een kritisch denkvermogen, probleemoplossende vaardigheden en creativiteit.'

     Concentratie en tijdverspilling
     Diverse economen zeggen dat het in complexe en creatieve werkomgevingen geen zin meer heeft om met feitelijke werkuren te werken, zegt Glaveski. Toch blijkt de werkdag van acht uur nog steeds oppermachtig, ook al is dat nu vaak niet meer relevant.

     De traditionele werkdag wordt echter gekenmerkt door verwachtingen over aanwezigheid en beschikbaarheid. Onderzoek wees uit dat medewerkers gemiddeld zes uur per dag aan e-mail besteden. Andere studies geven aan dat de gemiddelde werknemer per dag 74 keer zijn email controleert en 2.617 keer zijn smartphone aanraakt.'

     Werknemers bevinden zich in een constante staat van afleiding, benadrukt Glaveski. 'Voor vele hedendaagse taken zijn echter hogere niveaus van concentratie en onderdompeling noodzakelijk. In deze toestand blijkt de productiviteit van topmanagers zelfs met 500 procent te kunnen toenemen, terwijl ook de tijdsinvestering in de ontwikkeling van beginner naar expert kan worden gehalveerd. De meeste werknemers zullen echter wellicht opmerken dat het heel lang geleden is dat ze op het werk nog eens de gelegenheid hebben gekregen om echt na te denken. Mensen verspillen op hun werk bijzonder veel tijd.'

     Prioriteiten stellen
     Ondanks alle technologische veranderingen, moet echter worden vastgesteld dat ook nu nog veel werknemers tot laat in de avond aan het werk zijn om hun takenpakket af te kunnen werken. Dat hoeft echter niet noodzakelijk te zijn. Economen benadrukken dat in de meeste banen werknemers meer gedaan krijgen in zes gefocuste uren dan in acht uur met een inferieure concentratie,' meent Glavesky. Ook zou drie tot vier uur onafgebroken, ongestoord en geconcentreerd werken nodig zijn om een transformatie in de productiviteit en in het leven te realiseren.

     Een experiment bij Collective Campus, het bedrijf van Glavesky in Melbourne, toonde dat een werkdag van zes uur het team dwong om prioriteiten te stellen, de onderbrekingen te beperken en ook vanaf het begin van de dag geconcentreerd te werken. Ondanks die kortere tijd kon het volume en de kwaliteit van het werk worden gehandhaafd en zelfs opgevoerd. Bovendien bleken de werknemers ook een betere mentale gezondheid te ontwikkelen. Daarnaast gaven ze aan ook beduidend meer tijd te hebben voor familie, vrienden, hobby’s en ontspanning.

     'Organisaties besteden veel geld aan digitale transformatie, maar ze zouden veel sneller en goedkoper de gewenste resultaten kunnen realiseren door hun manier van werken te veranderen,' benadrukt Steve Glavesky.

      
     Redactie TQL (Express)

     Illus.(cc): fishh

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets