Bezig met laden...

     X

     Digitale vragenlijst vervangt telefoontje

     Wijziging procedure ziekmelding

     ziek, ziekteverzuim, ziekmelding, werknemer, UWV, DigiD
      
     Vanaf 1 januari 2019 is voor (ex-)werknemer het proces na ziekmelding veranderd. Vanaf dan stuurt het UWV na de ziekmelding een digitale vragenlijst. Om deze in te vullen moet de (ex-)werknemer inloggen via DigiD met een extra beveiliging. 

     Vragenlijst in plaats van telefoon
     Vanaf 1 januari 2019 wordt (ex-)werknemer niet meer gebeld na zijn ziekmelding. In plaats daarvan volgt na melding een ontvangstbevestiging met een link naar een digitale vragenlijst met vragen over zijn situatie. Hiervoor logt hij in via DigiD met een persoonlijke code. De persoonlijke code krijgt de (ex-)werknemer in de ontvangstbevestiging. Elke medewerker moet zich zelf registreren bij DigiD.

     Als de werkgever de (ex-)werknemer uit de doelgroep ziekmeldt via MIjnUWV, ontvangt de werknemer direct een sms. Daarin staat dat hij DigiD-app of sms-controle moet aanvragen als hij dat nog niet heeft. Op deze manier is de kans groot dat hij DigiD-app of sms-controle kan activeren voordat de termijn voor het invullen van de vragenlijst voorbij is. Daarna ontvangt de (ex-)werknemer eerst de bevestigingsbrief. Als de (ex-)werknemer de vragenlijst na een paar dagen nog niet heeft ingevuld, stuurt UWV nog een sms om hem eraan te herinneren dat hij de vragenlijst in moet vullen.

     Binnen 3 dagen
     De (ex-)werknemer moet de vragenlijst binnen 3 werkdagen invullen. Doet hij dat niet, dan krijgt hij een sms-bericht. Als de (ex-)werknemer na ongeveer 6 werkdagen de vragenlijst niet heeft ingevuld, dan wordt hij door UWV gebeld. Heeft de (ex-)werknemer geen enkele mogelijkheid om de vragenlijst digitaal in te vullen, dan kan hij UWV bellen, die dan eventueel de vragenlijst samen met hem telefonisch invult.

     Groepen
     Welke groepen vullen de vragenlijst in?
     • Einde dienstverbanders;
     • Uitzendkrachten;
     • (Ex-)werknemers met een WW-uitkering;
     • (Ex-)werknemers die ziek zijn door zwangerschap of bevalling of orgaandonatie;
     • (Ex-)werknemers met een no-riskpolis. Hiervan krijgt 20% een korte vragenlijst (dit is hetzelfde percentage dat voorheen gebeld werd). (Ex-)werknemers met een Wajong-uitkering vallen ook onder deze groep. Zij krijgen dus geen aparte vragenlijst.
     De volgende groepen ontvangen geen vragenlijst:
     • (Ex-)werknemers die in dienst zijn bij een werkgever die eigenrisicodrager is en een ziekmelding doen die onder het eigen risico valt;
     • Klanten met een woon- of verblijfadres in het buitenland;
     • (Ex-)werknemers met een WAZO-uitkering.

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): ni

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets