Bezig met laden...

     X

     Leveranciersmanagement op kop

     Belangrijkste inkooptrends 2019

     inkoop, procurement, supply, omzet, leveranciersmanagement, alignment
      
     Wat zijn de belangerijkste ontwikkelingen en prioriteiten in het inkoopvak in 2019? Waar willen (facility) managers en inkoopprofessionals mee starten, stoppen en doorgaan? Consultant Supply Value onderzocht het en stelde een top 15 samen. 

     De top drie:
     1. Leveranciersmanagement
     2. Optimaliseren van de processen binnen de inkoopfunctie
     3. Inkoop alignen met de business en strategie
     Leveranciersmanagement
     De belangrijkste trend voor 2019 is leveranciersmanagement. Supply Value ziet bij veel klanten dat meer werkzaamheden worden uitbesteed aan externe partijen (leveranciers) en dat organisaties transformeren tot een regieorganisatie.  Leveranciersprestaties die niet overeenkomen met de verwachtingen van een organisatie, kunnen leiden tot extra kosten, verhoogde risico’s, verstoringen in het proces of een verminderde prestatie aan de (eind)klant. Om dit te voorkomen, willen organisaties hun leveranciers zo goed mogelijk managen.

     Optimaliseren van processen binnen de inkoopfunctie
     De tweede trend voor 2019 is het optimaliseren van processen binnen de inkoopfunctie.  Vorig jaar eindigde dit onderwerp ook in de top drie trends voor 2019, namelijk op nummer één. Organisaties zien steeds meer in dat met een goed ingerichte inkoopfunctie doelstellingen behaald kunnen worden. Inkoop en facilitair management krijgt een grotere rol op de strategische agenda’s van organisaties en moet ook kunnen laten zien hoe zij waarde toevoegen voor de organisatie, bijvoorbeeld door het verkleinen van risico’s, het stimuleren van innovatie, het reduceren van kosten en/of zorgen dat het primaire proces soepel kan verlopen. Dit heeft als gevolg dat er ook meer aandacht komt voor de inrichting van (processen binnen) de inkoopfunctie en de optimalisatie hiervan.

     Alignment tussen inkoop en de business en strategie
     Tot slot, ziet Supply Value als derde trend alignment tussen inkoop en de business en strategie. Vorig jaar eindigde deze trend op plek zeven. Zoals net omschreven krijgt inkoop een grotere rol op de strategische agenda van organisaties. Een belangrijk vraagstuk hierbij is of de strategie van een organisatie goed vertaald wordt in de strategie van de facilitaire afdeling en inkoop. Inkoop kan wel haar activiteiten goed uitvoeren, maar is dit in lijn met de strategie en doelstellingen van de organisatie?     Overige bevindingen trends
     Voor het eerst in jaren eindigt kostenreductie niet in de top vijf trends, maar op plek 7 . Ook geven respondenten, in de open vragen, aan dat zij in 2019 het liefste willen stoppen met een te grote focus op kostenreductie.

     Twee andere onderwerpen die in 2019 niet hoog op de inkoopagenda lijken te staan, zijn Big Data en Blockchain. Ondanks dat er veel aandacht voor Big Data en Blockchain is, bijvoorbeeld op evenementen en door middel van publicaties, zijn inkoopprofessionals niet van plan hier veel prioriteit aan te geven. Supply Value ziet echter in de praktijk toch dat de voorlopers al wel druk bezig zijn met de onderwerpen. Hoe, of en wanneer deze technologieën precies waarde opleveren verschilt van keten tot keten. Het feit dat ze nu al impact maken en tot een gigantische verandering gaan leiden staat vast. Daarnaast lijken de onderwerpen circulair inkopen en social return de aandacht te verliezen. Wellicht is het inmiddels een gewoonte is geworden om dit soort aspecten mee te wegen in onze aankopen. Tot slot, is het interessant om te zien dat innovatie dit jaar eindigt op plek 10. Waar innovatie voorgaande jaren hoger in de top eindigde, lijkt het onderwerp voor 2019 weer minder prioriteit te krijgen.

     Lees meer


     Redactie TQL (F-Facts)

     Illus.(cc): flca
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets