Bezig met laden...

     X

     Instroom WW blijft dalen

     Kleinere stijging WIA

     ww, wia, vangnet, ziektewet, werknemer, ziek, uitkering
      
     Het aantal WW-uitkeringen blijft in snel tempo afnemen. In 2018 neemt het aantal WW-uitkeringen naar verwachting met 23 procent af tot circa 250.000. De stijging van de WIA-instroom is verder afgevlakt in vergelijking met vorig jaar. Dit staat in het nieuwe Kennisverslag van UWV over de duiding van de ontwikkelingen in de sociale zekerheid in de eerste helft van 2018.
      
     WW beëindigingen
     Het aantal WW-uitkeringen blijft in snel tempo afnemen. In 2018 neemt het aantal WW-uitkeringen naar verwachting af met 23 procent tot circa 250.000. Eind september 2018 verstrekte UWV 274.000 WW-uitkeringen, 77.000 minder dan in september van 2017. De meest voorkomende beëindigingsredenen van de WW zijn gerelateerd aan werk (47 procent) en het bereiken van de maximum WW-duur (36 procent). Sinds eind 2016 kan de WW-uitkering worden stopgezet op initiatief van de WW’er en sinds april 2018 kan daarnaast op eigen initiatief ook het recht op WW worden beëindigd. Het gebruik hiervan neemt sterk toe. Inmiddels betreft dit circa 4 procent van het totale aantal WW-beëindigingen.

     WIA
     In 2016 stroomden 40.000 werknemers in in de WIA, volgens cijfers van UWV. De groei van de instroom was in dat jaar 13% hoger dan in 2015. In 2017 was de instroom in 6% hoger dan in 2016. UWV raamt de groei van de instroom voor 2018 op 3%. Het aantal lopende WIA-uitkeringen in 2018 schat UWV op 302.200. De stijging van de WIA-instroom is in de eerste helft van 2018 verder afgevlakt in vergelijking met de eerste helft van 2017 (+3 procent). In de eerste helft van 2017 was deze stijging nog 6 procent. Bovendien wordt de toename elk kwartaal kleiner.

     Omdat de instroom in 2016 een sterke groei vertoonde, deed UWV hier onderzoek naar. De belangrijkste verklaring is de veranderde samenstelling van de groep verzekerden. Doordat werknemers langer doorwerken, is het aandeel werkende ouderen toegenomen; en de instroomkans van ouderen is hoger. De toename van de instroom in de WIA zit inmiddels alleen nog maar bij de mensen met een vast contract, zogeheten zieke werknemers. Voordat werknemers in de WIA komen, zijn zij twee jaar ziek. Het aantal werknemers dat twee jaar ziek is, is dus eerder al gestegen. 

     De instroomkans in de WIA was voor werknemers van 60-65 jaar in 2016 tweemaal zo hoog (20%) als voor andere leeftijdsgroepen (10%). Er kwamen meer vrouwen dan mannen in de WIA terecht. Ook was de instroom groter vanuit het onderwijs, de gezondheidszorg, de overheid en de bankensector. UWV zag een grotere instroom van stressgerelateerde ziektebeelden. Hoewel UWV het niet kan onderbouwen, is de veronderstelling dat dit te maken heeft met reorganisaties.

     Vangnet-Ziektewet
     De instroom en het aantal uitkeringsjaren bij het vangnet-Ziektewet stijgen in 2018 sneller dan verwacht. Hier zijn meerdere redenen voor. Ten eerste was er een griepgolf in de eerste vier maanden van 2018, die groter was en langer aanhield dan in 2017. Daarnaast neemt het aantal flexwerkers sterk toe als gevolg van de gunstige economische ontwikkelingen.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): carbo
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets