Bezig met laden...

     X

     Aantal faillissementen op laagste punt

     Wanbetalingen voorbode voor stijging

      
     In december 2018 zijn er 50 bedrijven en instellingen meer failliet verklaard dan in november, meldt het CBS. Afgelopen jaar zijn daarmee in totaal 3 144 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is het laagste aantal van deze eeuw.

     Onduidelijke trend
     In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, op 8376. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend, in totaal met ruim 62%. Dit gaat samen met de economisch groei van de afgelopen vijf jaar in Nederland. Vervolgens wisselden stijgingen en dalingen elkaar af. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna is het aantal faillissementen echter drie maanden op rij gestegen.

     In 2018 zijn 3 144 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 4,5% minder dan in 2017. De daling is een stuk kleiner dan in de vier voorgaande jaren. 

     Overall daling alle bedrijfstakken
     In de meeste bedrijfstakken is het aantal faillissementen gedaald. Absoluut gezien was de daling in de specialistische zakelijke dienstverlening (onder andere advies- en onderzoekbureaus) het sterkst. Het aantal uitgesproken faillissementen nam af van 396 in 2017 naar 317 in 2018, ofwel een daling van 79. 

     Verder is ook het aantal faillissementen in de financiële dienstverlening sterk afgenomen van 487 naar 416. Relatief gezien namen de faillissementen het meest af in de verhuur en handel van onroerend goed (48%). 

     Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel, namelijk 687. In de groothandel waren er 320 faillissementen, in de detailhandel 304 en in de autohandel 63. Het aantal faillissementen in de handel daalde in 2018 nauwelijks, namelijk met 6. In de horeca nam het aantal faillissementen toe van 185 in 2017 naar 210 in 2018.

     Voorbode stijging
     De daling zal vermoedelijk niet doorzetten, zo concludeerde het CBS al. Het aantal wegens wanbetaling ingediende schadeclaims is in 2018 gestegen, zo blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Atradius Nederland. Deze toename is een belangrijke indicatie voor de ontwikkeling van de faillissementen.

     In aantallen bedroeg de stijging 8,5% ten opzichte van 2017; in waarde gaat het om een toename van ruim 30%. Binnen Nederland hadden de claims vooral betrekking op de sectoren bouw, transport, agrarisch en textiel. In lijn met de CBS-bevindingen is de versnelling van het aantal claims in vooral het laatste halfjaar van 2018. Ook werd in de tweede helft van 2018 een verhoogd aantal bedrijven overgedragen aan de afdeling Bijzonder Beheer, met name uit de bouw en de retail.

     De toename in schade-uitkeringen geldt zowel voor de binnenlandse markt als voor de export. Over de grens liet het Verenigd Koninkrijk een verdubbeling zien van de claims, zowel in aantal (46%) als in het totaal uitgekeerde bedrag (50%). Vooral de retailsector heeft hier te lijden onder de terughoudendheid van de consument. 


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): lucidt
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets