Bezig met laden...

     X

     Ingebouwde veiligheid, AI en 5G

     En 4 andere trends in mobiel werken

     mobiel, werk, veiligheid, platform, AI, 5G, spraakassistent
      
     Welke ontwikkelingen op het gebied van mobiel werken mag een bedrijf niet missen? AI integreert verder, er komen steeds meer slimme virtuele assistenten, ‘as-a-service’-modellen zijn in opkomst en het gebruik van zakelijke apparatuur voor privédoeleinden neemt verder toe. Deze en andere ontwikkelingen ondersteunen mobiel werken.

     1. Zero-touch deployment
     Windows 10 zal de koppositie van het nog steeds populaire Windows 7 overnemen, al was het maar omdat Microsoft in januari 2020 de gratis security-updates voor Windows 7 staakt. Daarnaast biedt Windows 10 meer mogelijkheden op het gebied van veiligheid, functies en zero-touch deployment.

     Dat laatste verwijst naar AutoPilot, een verzameling (security)technologieën die het mogelijk maakt om systemen op afstand gebruiksklaar te maken. Voorheen moesten bedrijven of hun service providers handmatig en één voor één nieuwe systemen installeren en klaarmaken voor gebruik. Nu kan dat via de cloud, en kunnen eindgebruikers de installatie van hun nieuwe Windows 10-device vrijwel volledig zonder begeleiding uitvoeren.

     2. Ingebouwde veiligheid
     Uit cijfers van marktonderzoeker IDC blijkt dat het mkb in 2019 meer zal uitgeven aan hun IT, omdat het steeds meer onderdeel wordt van bedrijfsprocessen. Daarnaast zijn er steeds meer MKB’ers die IT als dienst inkopen, het zogenoemde SaaS en DaaS, met als voordeel dat ze snel kunnen op- en afschalen.

     Vooralsnog wordt 80% van de IT-kosten gemaakt ná de aanschaf van de hardware. Bijvoorbeeld om de schade na een hack- of malware-aanval te herstellen. Naar verwachting nemen die kosten de komende jaren af, naarmate meer fabrikanten hun producten voorzien van ingebouwde, meerlaagse beveiliging.
      
     3. Gezichtsherkenning
     In navolging van de iPhone X verschenen het afgelopen jaar tal van mobiele devices met gezichtsherkenning als alternatieve beveiligingsmethode. Ook kregen meer apparaten en applicaties ondersteuning voor Windows Hello. Deze biometrische authenticatiemethode maakt wachtwoorden invoeren overbodig; er is slechts een blik of aanraking nodig om je apparaat of app te ontgrendelen. Gezichtsherkenning wint aan populariteit en wordt naar verwachting de standaard om (mobiele) devices te ontgrendelen, omdat het gemakkelijker en veiliger is dan het gebruik van een wachtwoord. 

     4. AI in apparaten
     In 2018 kregen smartphones niet alleen gezichtsherkenning, maar – in sommige gevallen –ook een vorm van Artificial Intelligence (AI) ingebouwd. Bijvoorbeeld voor het verbeteren van de fotokwaliteit, efficiency en/of beveiliging. De verwachting is dat deze trend gaat doorzetten, en dat AI als platform (Paas AI) kan gaan functioneren. De potentie van het met AI analyseren van telemetrie in de netwerkedge en embedded in mobiel kan groot zijn. Hierdoor zijn geen centrale databases meer nodig vol AVG-gevoelige data 

     Verder kan via deep learning inzicht worden verkregen in de ‘gezondheid’ van apparaten en is bijvoorbeeld te voorspellen wanneer een apparaat stuk gaat of wanneer meerdere pc’s tegelijkertijd dezelfde klachten ondervinden na een update. Devices worden zo slim dat ze malafide processen kunnen herkennen en andere apparaten van dezelfde organisatie waarschuwen, nog voordat een IT-beheerder actie onderneemt.

     5. Spraakassistenten op de werkvloer
     Tegen 2021 maakt 22% van alle grote bedrijven gebruik van slimme assistenten op de werkvloer. Wereldwijd moet dat een besparing van zo’n één miljard dollar opleveren, zo becijferde IDC. In Nederland zijn er echter weinig mensen bekend met de mogelijkheden die spraakassistenten bieden. Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat slechts 1 op de 3 hier weleens over heeft gehoord of gelezen.

     Toch zijn spraakassistenten het afgelopen jaar weer een stukje slimmer geworden. Google Assistant spreekt inmiddels Nederlands, Alexa (van Amazon) kan herinneringen geven op basis van tijd en locatie en Cortana (Microsoft) helpt met e-mail- en agenda-management.

     Het is te verwachten dat virtuele assistenten op termijn veel gaan betekenen voor de manier waarop we omgaan met soft- en hardware. Goede, slimme software kan anticiperen op wat we daadwerkelijk gaan doen en dit kan een hoop individuele acties schelen. Denk bijvoorbeeld aan een assistent die automatisch afspraken maakt tijdens een vergadering, op basis van beschikbaarheid van deelnemers en locaties.

     Maar zover is het nog niet. De spraakassistenten zijn nog niet zo slim en de stemdetectie werkt ook nog niet optimaal, waardoor in gedeelde omgevingen lastig is te beheren wie de assistent op welk moment aanstuurt. Verder moet een virtuele assistent diepe integraties hebben met allerlei gedeelde bedrijfstoepassingen om nuttig te zijn. De effectieve inzet zal naar verwachting vanaf 2023 op stoom komen.

     6. Uitrol 5G
     In zijn nieuwste editie van het Mobility Report schrijft Ericsson dat tegen 2023 zo’n twintig procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer via 5G-netwerken loopt. 5G is sneller, heeft een lagere latency (ideaal voor toepassingen zoals sensoren of zelfrijdende auto’s) en heeft een hogere energie-efficiëntie. China werkt aan grootschalige 5G-implementaties om onder meer steden en de landbouwsector slimmer te maken. Noord-Amerika, dat het inzet voor bijvoorbeeld logistiek en wagenparkbeheer, wordt gezien als voortrekker van 5G-gebruik.

     Hoewel eind 2019 naar verwachting de eerste 5G-abonnementen verschijnen, zal het nog zeker twee jaar duren voordat we in Nederland massaal overstappen. 5G vergt enorme investeringen, omdat providers meer zendmasten en basisstations moeten uitrollen. De theoretische snelheidswinsten van 5G hebben praktische beperkingen die het komende jaar duidelijker gaan worden. Dat neemt niet weg dat we het komende jaar ongetwijfeld meer zullen horen over pilots van 5G. Het biedt mobiele snelheden die niet onderdoen voor wifi en veel interessante toepassingen met betrekking tot realtime dataverwerking.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): wuest
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets