Bezig met laden...

     X

     Iedereen investeerder

     En 4 andere trends in financiering en geldzaken

     financiering, ico, stapelfinanciering, crowdfunding, bank, investering

     Internationalisering, innovatie en digitalisering zorgen voor veranderingen in manieren van financiering en in het betalingsverkeer. 5 ontwikkelingen op een rij.

     1. Fintech
     Investeerders steken miljarden in fintechbedrijven, die daarmee financiële diensten met behulp van technologie ontwikkelen. Denk aan financieringsvormen als een online krediet of lening, online werkkapitaal, matchingplatforms, crowdfunding, factoring en een voorschotkrediet via een pinautomaat.

     Er zijn inmiddels meer dan 475 bedrijven actief zijn op de Nederlandse fintech-markt. In 2016 waren dat er ruim 200. Naast financiering biedt men diensten voor betalen, beleggen, verzekeren, security, financiële planning, data en administratie. Daar zitten kleine en grote tussen, die soms zeer internationaal actief zijn zoals betaalprovider Adyen. Het gaat niet alleen om individuele startups, maar ook banken doen mee in de markt. Zo zette de ABN Amro geldschieter New10 op en lanceerde Rabobank beleggingsapp Peaks.

     2. Stapelfinanciering
     Steeds vaker gebruiken ondernemers niet één financieringsvorm om hun plannen te financieren, maar maken zij een mix van diverse financieringsmogelijkheden, zoals de financiering van een startup via een combinatie van bankkrediet, overheidsregelingen en crowdfunding. Ook in andere fasen zoals bij groei, bedrijfsovername of innovatie kunnen verschillende financieringsvormen worden gecombineerd om tot een totaalbedrag aan investeringen te komen.

     3. Blockchain & ICO
     Met blockchaintechnologie kunnen (waarde)transacties tussen twee of meer personen zonder tussenkomst van derden worden getoetst en vastgelegd. De opkomst van blockchaintechnologie biedt bedrijven een nieuwe manier van werken. Bekend voorbeelden zijn Bitcoin, Ether en Ripple, drie van de inmiddels vele cryptovaluta.

     Ook voor niet financiële transacties biedt het kansen en bedreigingen. Niet enkel degenen die als tussenpersoon bij transacties fungeren, zoals accountants, juristen of notarissen hebben meer kennis van blockchain nodig om toekomstbestendig businessmodel te ontwikkelen.

     Met de komst van cryptovaluta is er ook een nieuwe financieringsvorm ontstaan: Initial Coin Offering (ICO). ICO is een uitgifte van geprogrammeerde crypto-tokens door bedrijven waarmee zij projecten kunnen financieren. Bijvoorbeeld startups die software achter blockchain-technologie willen ontwikkelen. 

     4. Iedereen investeerder
     Iedereen investeerder is de trend waarbij iedereen, ook met kleine bedragen, laagdrempelig en online kan investeren in  bedrijven of innovaties. De bekendste financieringsvorm daarvan is crowdfunding. Crowdfunding is in Nederland hard gegroeid de laatste jaren. In 2018 is 329 miljoen opgehaald, een stijging van 48% ten opzichte van de 223 miljoen in 2017. 

     Inmiddels zijn er diverse beurzen die zich specifiek op mkb-ondernemingen richten. De NPEX is een effectenbeurs voor mkb-ers op zoek naar groeikapitaal voor een bedrag tussen de 1 miljoen en 10 miljoen euro. Via een online-platform kan rechtstreeks worden gehandeld in obligaties, aandelen en beleggingsfondsen zonder tussenkomst van banken of andere partijen. NXchange is ook een effectenbeurs voor mkb-ondernemers voor directe handel in effecten tussen bedrijven en beleggers. De ondergrens voor financiering is hier 200.000 euro.

     En dan zijn er nog de business angels, investeerders die meer vermogen beschikbaar hebben en grotere bedragen vanaf 50.000 investeren in groeiende mkb-bedrijven. Naast geld zetten zij ondernemerservaring, netwerk en kennis in.

     5. Digitalisering en open banking
     De tijd waarin iedereen alle bankzaken levenslang bij één bank of financieel dienstverlener deed zijn wel voorbij. Nu gebruik je diverse diensten van verschillende banken en andere aanbieders van apps naast elkaar. Zo ontstaat een mix van bijvoorbeeld investeren via de GIRO of BUX, een privérekening bij een van de grootbanken ING, Rabobank of ABNAMRO of juist bij een relatieve nieuwkomer als KNAB, een hypotheek bij een online hypotheekverstrekker, een spaarrekening bij Moneyou, en internationale valuta via Franx.

     Omgekeerd bieden banken ook diensten aan voor klanten van andere banken. Bijvoorbeeld New10 (ABNAMRO) richt zich met zijn fintech financiering  ook op klanten, die met een zakelijke rekening bankieren bij ABN AMRO, ING, Knab, Rabobank of SNS. 

     Meer openheid van financiële systemen zorgt voor innovatie. De nieuwe wetgeving betaalrichtlijn PSD2 (Payment Services Directive 2) moet dit versnellen. Banken kunnen - met toestemming van de klant - toegang geven aan derden om applicaties te ontwikkelen. We kunnen meer diensten verwachten die aansluiten op onze persoonlijke bankrekening. Techbedrijven als Google krijgen of hebben in sommige landen al een bankvergunning om hier op in te spelen. Banken gaan in 2019 flitsbetalingen overboeken, zodat er in een paar seconden geld op de rekening staat. En in een winkel betalen met de telefoon via wearables zoals ringen, sleutelhangers, armbanden en horloges gebeurt steeds vaker. Diensten, die men in eerste instantie voor particulieren ontwikkelt, komen later ook beschikbaar voor ondernemers, zoals de betalingsapp Tikkie ook voor webwinkels of ING’s Betaalverzoek nu ook voor de zakelijke markt beschikbaar is.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): rawp
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets