Bezig met laden...

     X

     Energie- en geldbesparing en voldoen aan verplichtingen

     Zakelijke subsidies en regelingen

     energie, subsidie, klimaatneutraal, zakelijk, duurzaam, besparen
      
     De overheid ziet er steeds strenger op toe dat ondernemers energie besparen. Zo zijn veel bedrijven inmiddels verplicht alle maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dat vraagt om investeringen, maar het levert ook het nodige op. Bovendien stimuleert de overheid zakelijke energiebesparing met behulp van subsidies.
      
     De overheid heeft voor verschillende branches lijsten opgesteld met dit soort maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende vormen van isolatie, ventilatie, verwarming en verlichting. De overheid ziet er steeds strenger op toe dat alle vereiste maatregelen worden genomen. En daar is sinds dit jaar bijgekomen dat de bewijslast bij de ondernemer ligt. 
      
     Er zijn zeven belangrijke subsidies en regelingen voor zakelijke energiebesparing, waarvan sommige zelfs te combineren zijn:
      
     1. De Energie Investeringsaftrek (EIA)
     Met de EIA is 54,5% van je investeringskosten in verduurzaming af te trekken van de winst. Dat is nog bovenop de gebruikelijke aftrek. Deze aftrek geldt voor alle investeringen in de lijst met maatregelen voor een branche. Met de EnergieWetCheck is te onderzoeken welke maatregelen voor welke branche verplicht zijn. 

     2. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Afschrijving milieu-investeringen
     Met de MIA kan worden geprofiteerd van een investeringsaftrek tot wel 36%, bovenop de gebruikelijke aftrek. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kan tot 75% van de investeringskosten versneld worden afgeschreven, zowel de Vamil als de EIA gelden voor alle maatregelen die op de Energielijst staan.
      
     3. Lokale subsidies
     Zelf energie opwekken is door landelijke subsidies een stuk aantrekkelijker geworden. Maar ook lokale overheden stimuleren ondernemers om energiebesparende maatregelen te nemen. Informeer bij de gemeente.
      
     4. Salderingsregeling
     Met de salderingsregeling wordt de zonne-energie die wordt opgewekt verrekend met de verbruikte energie. Daarnaast is er een vergoeding als er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt. De salderingsregeling geldt alleen voor particulieren en kleinzakelijke ondernemers en vervalt in 2020. In plaats daarvan komt er een subsidie voor de kWh die zelf wordt opwekt.
      
     5. Regeling Verlaagd Tarief of postcoderoosregeling
     De postcoderoosregeling is een korting op de energiebelasting, speciaal voor burgerinitiatieven. Wanneer zij gezamenlijk investeren in hernieuwbare energie kunnen ze deze regeling aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, een zonnepark of een kleine windturbine.
      
     6. Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)
     De SDE+ is speciaal bedoeld voor grootschalige projecten om energie op te wekken. Met biomassa bijvoorbeeld of geothermie of water-, wind- en zonne-energie. De overheid draagt bij aan de kosten. Voorwaarde is wel dat er meer dan 15 kWp wordt teruggeleverd en dat er een aansluiting is voor grootverbruik.
      
     7. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
     Schaft u een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of palletkachel aan, dan kunt ueen tegemoetkoming aanvragen met de ISDE. De hoogte van de subsidie hangt af van het apparaat dat u aanschaft.
      
     De Regeling Verlaagd tarief kn worden aangevraagd via een formulier. De andere subsidies zijn online aan te vragen. Ga hiervoor naar het eLoket van de overheid en log in met E-herkenning. De salderingsregeling is geen subsidie. Deze kan worden geregeld met de netbeheerder en energieleverancier.
      

     Redactie TQL 

     Illus.(cc): noun
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets