Bezig met laden...

     X

     Handel in diensten meer globaal dan goederenstromen

     Infograhic McKinsey Global Institute

     globalisation, globalisatie, mondialisering, handel, arbeid
      
     Mondialisering is altijd al een krachtige factor geweest in de geschiedenis. De wereldeconomie is de afgelopen decennia steeds meer verbonden en onderling afhankelijk geworden zal dat in de komende jaren ook wel blijven. Hoewel het verleidelijk om de effecten te extrapoleren, kan dat ook een vergissing zijn. Het McKinsey Global Institute schetst de ontwikkelingen.

     Het effect dat deze verschuivingen kunnen hebben op de wereldeconomie is aanzienlijk: de internationale handel komt al op 22,4 biljoen dollar per jaar, oftewel ongeveer 28% van het wereldwijde bbp. Het rapport onderzocht 23 verschillende waardeketens in de industrie in 43 verschillende landen, die 96% van de wereldhandel vertegenwoordigen. Zelfs een kleine verandering hierin zou van invloed kunnen zijn op de landen, bedrijven en werknemers die hiervan profiteren. De vijf belangrijke verschuivingen:

     1. Een kleiner deel van de goederen wordt over de grenzen verhandeld
     De handel groeit nog steeds in absolute zin, maar een kleiner deel van de fysieke goederen die wereldwijd worden gemaakt, wordt nu verhandeld. Meer in het bijzonder daalde de bruto-uitvoer als percentage van de bruto-output in de periode van 2007 tot 2017 wereldwijd van 28,1% tot 22,5%.

     2. De dienstenhandel groeit 60% sneller dan de goederenhandel
     Wanneer we denken aan handel, richten we ons vaak op de handel in fysieke goederen, zoals auto's, ruimtevaart, olie, et cetera. Diensten worden echter steeds belangrijker voor de wereldeconomie - en als het goed wordt berekend, is het mogelijk dat de waarde van diensten dichter bij 13,4 biljoen dollar ligt, wat meer is dan de waarde van de totale goederenhandel.

     3. Arbeidskosten zijn minder belangrijk geworden
     Het is een algemene perceptie dat handelsstromen worden aangedreven door bedrijven die op zoek zijn naar goedkope arbeid. In de waardeketens van vandaag is slechts 18% van de goederenhandel  enkel gebaseerd op arbeidskosten als drijvende factor.

     4. R & D en innovatie worden steeds belangrijker
     Bedrijven besteden meer aan R & D en immateriële activa zoals merken, software en IP-rechten als een percentage van de totale omzet. Deze uitgaven zijn in de periode 2000-2017 gestegen van 5,4% tot 13,1% van de omzet.

     5. Handel wordt meer geconcentreerd binnen regio's
     De geografie van de wereldwijde vraag verandert, omdat opkomende markten een hoger percentage van de totale goederen consumeren. Sinds 2013 is de intraregionale handel met 2,7 procentpunten gestegen - een omgekeerde tendens van de langdurige trend.
     Lees meer (pdf)


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): jont

     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets