Bezig met laden...

     X

     Swipen naar een baan

     En 4 andere HR-trends

     baan, werkgever, werknemer, flexibiliteit, platformeconomie, divers
      
     Welke trends gaan de HR-agenda voor het komende jaar bepalen? In 2019 wordt het verbeteren van het recruitmentproces met nieuwe technologie nog belangrijker. Daarnaast zijn er ook andere ontwikkelingen die het komende jaar uw aandacht vragen. De 5 grootste uitdagingen voor HR in 2019 op een rij.

     1. Verbeteren recruitmentproces met nieuwe technologie
     Recruitment kan niet meer zonder nieuwe technologie, dat is in 2018 wel duidelijk geworden. Schaarste domineert de arbeidsmarkt en blijft voorlopig een rol spelen, dus in de strijd om talent zetten alle partijen een tandje bij. Dat betekent dat in 2019 het recruitmentproces nóg beter, sneller, efficiënter, objectiever en persoonlijker moet zijn om succesvol te zijn. De juiste combinatie van nieuwe technologie (tech) en de kwaliteiten van recruiters (touch) zijn de beste garantie op succes. 

     2. Meer focus op employer branding en candidate experience
     Iedere werkgever weet inmiddels dat een sterk employer brand de kans op het aantrekken van nieuw talent aanzienlijk groter maakt. Gedroomde kandidaat kiezen dan de werkgever uit. En ook: medewerkers zich niet laten weglokken door de concurrentie. Daarom zullen werkgevers - meer en beter dan ooit - moeten inzetten op een strategie die hun huidige en toekomstige werknemers bevestigt in hun keuze voor die werkgever. En zorgen dat de organisatie sollicitanten een meer dan goede candidate experience biedt, die de deur wagenwijd openzet en alle verwachtingen waarmaakt. Tot die verwachtingen hoort ook flexibiliteit, met name de nieuwe generatie werknemers vindt flexibel kunnen werken heel aantrekkelijk. Dus: tijd om afscheid te nemen van de traditionele werktijden en werkplekken en in te zetten op alle mogelijkheden die flexibel werken biedt. 

     3. Upskilling: meegroeien met de toekomst
     Wie mee wil blijven doen in de toekomst, moet innoveren. Maar innovatie werkt pas echt als werkgevers en werknemers samenwerken en beiden investeren in het ontwikkelen van hun vaardigheden - 'skills'. Het toenemende effect van technologie op het werk van mensen leidt tot de noodzaak van meer training en opleiding om de digitalisering bij te kunnen benen. Maar ook vaardigheden als flexibiliteit, betrokkenheid, nieuwe invalshoeken zien en creatieve oplossingen bedenken zijn onmisbaar. Dit gezamenlijke porces wordt upskilling genoemd.

     4. Diversiteit en inclusiviteit als nieuwe norm 
     Een werkomgeving die een afspiegeling is van de maatschappij, waar ruimte is om van elkaar te leren en gezonde competitie tussen verschillende generaties de samenwerking mooier maakt. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom steeds meer organisaties kiezen voor diversiteit in hun personeelsbestand. Onderzoeken laten zien dat een divers personeelsbestand ook beter presteert.
     duurzame inzet voor meer veerkracht

     Diversiteitsbeleid zorgt voor een betere, duurzame inzet van werknemers. De claim is dat een werkgever die rekening houdt met de verschillen tussen werknemers - en dus met hun uiteenlopende wensen en behoeften - daar tevreden medewerkers voor terugkrijgt, die met meer plezier aan het werk zijn. En dat leidt tot een betere sfeer op de werkvloer, minder werkstress en (dus) meer veerkracht van de organisatie. 

     5. Platformeconomie: swipen naar een baan
     Zonder twijfel is de nieuwste trend de platformeconomie, ook wel gig-economie genoemd. Kort (door de bocht) gezegd: het bij elkaar brengen van vraag naar en aanbod van hyper-flexibel werk via een online platform. Vooral mensen die niet willen vastzitten aan vaste werktijden, contractvormen of andere reguleringen swipen graag naar hun volgende baan op een dergelijke digitaal prikbord. En nee, dat zijn inmiddels allang niet meer alleen de millennials. Want 'swipen naar een baan' begint iets van alle leeftijden, sectoren en regio’s te worden. 


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): nec
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets