Bezig met laden...

     X

     Zo'n 856.000 werknemers zonder pensioen

     Witte vlek aanzienlijk groter dan gedacht

     pensioen, pensioenuitkering, sparen, beleggen, polis, werken
      
     Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, in opdracht van het ministerie van sociale zaken, blijkt dat circa 856.000 werknemers geen pensioenregeling hebben. 40 procent van hen heeft een vast contract, de rest heeft een tijdelijk of een flexibel contract.

     De omvang van de witte vlek op pensioengebied wordt al geruime tijd op periodieke basis gemonitord door het CBS. Het tot voorkort meest recente CBS-onderzoek uit 2016 was gebaseerd op cijfers ultimo 2013. Er was destijds sprake van een witte vlek van 4% (circa 228 duizend personen). In het nieuwste onderzoek dat in november is gepubliceerd en wat de stand van zaken ultimo 2016 weergeeft, is deze groep aanzienlijk groter.

     Wat het nieuwe onderzoek anders maakt, is dat het CBS nu werknemers heeft meegenomen van wie het jaarloon lager ligt dan het wettelijk minimumloon. 147.000 mensen in deze groep hebben geen pensioenregeling bij hun werkgever. Het CBS heeft ook meer bedrijfstakken meegenomen, waaronder uitzendbureaus.

     ‘Geen algemene pensioenplicht’
     Minister Koolhaas (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geeft aan geschrokken te zijn over het feit dat de recente onderzoeksresultaten zoveel afwijken van eerdere onderzoeken. Koolmees vervolgt dat in Nederland geen algemene pensioenplicht bestaat. Bij bedrijven die niet onder de verplichtstelling vallen en waarin deelname aan een pensioenregeling ook niet in een CAO is vastgelegd, zijn werkgever en werknemer vrij om afspraken te maken over een pensioenregeling. 'Dan kan ook de consequentie zijn dat er geen verplichte pensioenopbouw wordt afgesproken. We zien dat relatief vaak binnen commerciële dienstverlening. De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij sociale partners in de bepaalde bedrijfstak.'


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): immon
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"




     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen



     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets