Bezig met laden...

     X

     Recordaantal bedrijfsoprichtingen in 2018

     Overwegend eenmanszaken

     bedrijf, start, opheffing, eenmanszaak, onderwijs, managementadvies
      
     In 2018 zijn ruim 191 duizend bedrijven opgericht, voor het overgrote deel eenmansbedrijven. In 2018 zijn ook veel bedrijven (bijna 107 duizend) opgeheven, maar het saldo van oprichtingen en opheffingen is met bijna 85 duizend het hoogste na 2007. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over bedrijfsoprichtingen en -opheffingen.

     Van alle oprichtingen in 2018 betrof het in 94% van de gevallen eenmansbedrijven. Dat aandeel was in 2007 nog 82%t. Bij de opheffingen is dat 90% (72% in 2007). Ook bij de opheffingen ging het met name om eenmanszaken: van het saldo van oprichtingen en opheffingen is 98% een eenmansbedrijf (92% in 2007).     In de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met 52% toegenomen tot ruim 1,75 miljoen op 1 januari 2019. Daarvan bestaat 80% uit eenmansbedrijven.

     Bedrijven die onderwijs aanbieden
     Er kwamen in Nederland vorig jaar bijna zevenduizend bedrijven die onderwijs aanbieden bij. Het gaat vooral om eenmanszaken op het vlak van studiebegeleiding, sportonderwijs en bedrijfsopleidingen.

     Per saldo nam het aantal managementadviesbureaus toe met 6 415. In deze sector was zowel het aantal starters als het aantal stoppers het grootst.

     Bedrijven in de algemene bouw zoals klusjesbedrijven kenden ook een flinke netto groei (plus 4 955). In 2018 nam ook het aantal kunstbedrijven (vooral eenpersoonsbedrijfjes in de podiumkunsten) sterk toe, net als het aantal webwinkels.

     Inkomen te laag
     Overigens is de groei in eenmanszaken, en met name zzp'ers, niet per se goed nieuws. Van de 850.000 zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) betaalde in 2016 bijna 40% geen inkomstenbelasting. Het aantal zzp’ers groeide tussen 2014 en 2016 met bijna 5%. In diezelfde periode nam het aantal zzp’ers, dat geen inkomstenbelasting betaalde, toe met een kleine 12%. Die ontwikkeling duidt erop dat meer zzp’ers minder zijn gaan verdienen. Met 16.000 euro per jaar vallen zij onder de grens waarboven inkomstenbelasting wordt geheven. Als deze groep zzp’ers belasting zou moeten betalen, dan zou hun inkomen al snel niet meer boven de bijstandsgrens uitkomen.      Redactie TQL 

     Illus.(cc): cyfro
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets