Bezig met laden...

     X

     Drie financieringsregelingen met vijf jaar verlengd

     Jaarlijks 125 miljoen euro beschikbaar

     innovatie, innovatieregeling, innovatiekrediet, subsidie, mkb, fiscaal
      
     Het kabinet verlengt 3 financieringsregelingen die ondernemers in verschillende levensfasen van hun bedrijf helpen. De instrumenten hebben een doelmatige en doeltreffende werking, blijkt uit evaluaties van de regelingen. Het gaat om de VroegeFaseFinanciering (VFF), de Seed Capital regeling en het Innovatiekrediet. Ze worden met vijf jaar verlengd.

     Innovatie
     Deze regelingen zijn bedoeld voor het mkb en start-ups die geld zoeken voor innovatie en groei, en op geen andere manier toegang kunnen krijgen tot financiering. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de regelingen uit. 

     Met name kleine bedrijven, starters, innovatieve bedrijven en snelle groeiers hebben relatief veel behoefte aan financiering om hun groei- en innovatieplannen te kunnen bekostigen, bleek uit de financieringsmonitor. Maar juist zij hebben moeite die financiering te vinden. Omdat evaluaties uitwijzen dat de 3 regelingen doelmatig in die behoefte voorzien, krijgt deze aanpak voortzetting.

     Voor deze regelingen is per jaar € 125 miljoen aan budget beschikbaar gesteld. Daarvan is het grootste deel, € 70 miljoen, gereserveerd voor het Innovatiekrediet. De Seed Capital-regeling ontvangt € 42 miljoen en de Vroegefasefinanciering € 13 miljoen. Deze drie regelingen hebben de afgelopen jaren vele honderden miljoenen euro's aan financiering opgeleverd. 

     Onderzoek en ontwikkeling
     De VroegeFaseFinanciering richt zich met een lening op de fase nog voor de start van een onderneming, de ‘proof of concept fase’, om te kijken of een idee kans van slagen heeft. Deze financieringsregeling stimuleert daarmee het beschikbaar maken van (privaat) risicokapitaal voor technologische startups.  De regeling is er voor elke innovatieve starter, zolang er zicht is op een toekomstige investering

     Innovatiekredieten zijn leningen bedoeld voor de financiering van risicovolle technologische en klinische ontwikkelprojecten die tot nieuwe producten, processen of diensten moeten leiden. Het Innovatiekrediet werkt als hefboom voor private financiering, en vereist dus dat ondernemers ook andere financiers aantrekken. De betrokken ondernemingen hebben meestal bovengemiddeld hoogopgeleid personeel in dienst. Ook hebben zij hogere investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Sinds 2008 hebben 230 ondernemingen gebruikgemaakt van het Innovatiekrediet, waarbij ruim € 460 miljoen aan krediet is toegekend.

     Risicokapitaal voor start-ups
     De Seed Capital-regeling, gestart in 2005, probeert via gespecialiseerde fondsen het risicokapitaal voor start-ups te vergroten en hun ideeën om te zetten in toepasbare producten of diensten. Tussen 2005 en 2017 heeft de Seed Capital-regeling geleid tot € 279,9 miljoen aan investeringen in 342 ondernemingen. Iets meer dan de helft van dit bedrag is ingebracht door private partijen. Van de investeringen tussen 2005 en 2010 is inmiddels 61% terugverdiend door de overheid. 


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): ffc
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets