Bezig met laden...

     X

     Arbeidsmarktpositie academici

     Grote verschillen bij eerste baan en na 10 jaar

      
     Het UWV zocht uit welke wo-opleidingen de beste carrièrevooruitzichten bieden. Van afgestudeerden in een bepaalde periode is in 2017, op basis van vier arbeidsmarktindicatoren, bepaald wat hun positie op de arbeidsmarkt is. Er is niet alleen gekeken naar de startpositie, maar ook naar de langere termijn. Dan blijkt dat de positie op de arbeidsmarkt grote verschillen laat zien.

     Jaarlijks halen in Nederland ongeveer 39 duizend studenten hun universitaire masterdiploma. Vaak hebben ze al een bijbaan en/of stage gehad tijdens hun studietijd, maar meestal begint rond de afstudeertijd de zoektocht naar een ‘echte’ baan. Ze zijn dan gemiddeld 25 jaar oud en hebben een hele onderwijsloopbaan achter de rug.

     De belangrijkste conclusie is dat de arbeidsmarktpositie aanzienlijk verschilt per studierichting: zowel bij de start als na tien jaar. Het snel vinden van een substantiële baan, het uurloon, het jaarinkomen en de baanzekerheid hangen sterk samen met de studierichting. Deze verschillen werken door, ook na tien jaar zijn het veelal dezelfde studies als bij de start die een relatief matige of juist een relatief sterke arbeidsmarktpositie hebben.

     Inhaalslag
     Studierichtingen met een relatief goede startpositie blijven het goed doen op de arbeidsmarkt. Omgekeerd geldt dat bij opleidingen met een zeer matige startpositie er meestal geen sprake is van een inhaalslag.

     Starters met de universitaire diploma’s accountancy, econometrie en tandheelkunde op zak hebben een zeer goede positie op de arbeidsmarkt. Zij komen het makkelijkst aan een vaste baan en beginnen met het hoogste jaarinkomen en uurloon. 

     Er is meestal geen inhaalslag bij opleidingen met een (zeer) matige startpositie en soms verslechtert zelfs de situatie ten opzichte van andere studies wanneer naar de langere termijn wordt gekeken. Zoals bij filosofie, internationale betrekkingen en kunst- en cultuurstudies. Een duidelijk gunstiger groeipad is er bij internationaal en Europees recht en politicologie. Hier is er wel een inhaalslag en dit resulteert bij internationaal en Europees zelfs in een goede arbeidsmarktpositie na tien jaar.

     Later pieken
     Afgestudeerden van lerarenopleidingen starten goed – waarschijnlijk deels omdat afgestudeerden iets ouder zijn - maar het groeipad is minder steil. Het uurloon en jaarinkomen gaan er bij hen minder op vooruit dan bij andere wo-masteropleidingen. Bij een aantal economisch-juridische richtingen (zoals finance en international business administration) is juist het omgekeerde het geval. Ze behoren niet tot de top qua startpositie, maar bereiken deze later.

     Voor afgestudeerden verbetert over het algemeen de arbeidsmarktpositie naarmate men langer op de arbeidsmarkt verblijft. De werk- en baanzekerheid nemen toe en ook het inkomen. De mate waarin dit toeneemt, is mede afhankelijk van persoonskenmerken, werkervaring en omgevingsfactoren. Uit een analyse blijkt dat de samenhang tussen de arbeidsmarktindicatoren bij de start en tien jaar na afstuderen zeer hoog is. Driekwart van de verschillen in jaarinkomen na tien jaar blijkt samen te hangen met het jaarinkomen bij de start


     Bron: SEO Economisch Onderzoek/Elsevier Weekblad op basis van CBS Microdata, bewerking UWV (2018)

     Hoewel er een grote samenhang bestaat tussen de startpositie en de positie op de arbeidsmarkt na tien jaar, zijn er dus wel enkele uitzonderingen. Bij deze studies verbetert of verslechtert de relatieve positie in de eerste tien jaar. Dit zou zich kunnen voortzetten in de jaren erna. Daarom is het goed om ook naar de sterkste stijgers en dalers te kijken. 

     Lees meer: Rapport 'Grote verschillen in arbeidsmarktpositie academici' (pdf)


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): pyc
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets