Bezig met laden...

     X

     Arbeidsmarktpositie hbo'ers

     Studierichting zeer bepalend

     arbeidsmarkt, positie, bruto loon, studierichting
      
     Het UWV zocht uit welke hbo-opleidingen de beste carrièrekansen bieden. Wie een studie wil doen met goede vooruitzichten kan het best een lerarenopleiding kiezen. De volledige top-5 bestaat uit opleidingen tot leraar, met wiskundeleraar op nummer één. Gevolgd door techniekvakken, Nederlands, natuur-/scheikunde en economie. De startpositie op de arbeidsmarkt is minder kansrijk voor afgestudeerden kunstacademie, dans, muziek of toneel.

     Jaarlijks halen 64.000 studenten een hbo-bachelor. Zij gaan daarna vrijwel allemaal de arbeidsmarkt op. Hbo’ers met een relatief sterke startpositie op de arbeidsmarkt hebben tien jaar na afstuderen nog steeds een goede arbeidsmarktpositie. Zo starten tweedegraads leraren en technisch opgeleiden met een goede positie en dat is na tien jaar nog steeds zo. Bij dans, huidtherapie, toerisme, kunstacademie, muziek, vrijetijdsmanagement en journalistiek blijft de arbeidsmarktpositie ook na tien jaar achter bij het gemiddelde. Er zijn uitzonderingen. Alumni van de studie communicatiesystemen starten met een matige positie op de arbeidsmarkt. Binnen tien jaar verbetert de baanzekerheid en het inkomen sterk en hebben ze een middenpositie.

     Top 5
     Afgestudeerden van tweedegraads lerarenopleidingen hebben de beste startpositie op de arbeidsmarkt. Zij vinden snel (vast) werk en het uurloon en jaarinkomen zijn zeer goed. Gedeeltelijk komt dit omdat veel studenten een duale opleiding volgen en daardoor al tijdens de studie aan het werk zijn in het onderwijs. Maar als hier rekening mee wordt gehouden doen ze het nog steeds goed. Wiskundeleraren hebben het meeste succes op de arbeidsmarkt. De helft van de afgestudeerden heeft binnen twee maanden een baan, met een hoog uurloon. 

     In de top 5 van meest kansrijke hbo-opleidingen staan dus enkel lerarenopleidingen, met wiskunde op de eerste plaats, gevolgd door techniekvakken, Nederlands, natuur-/scheikunde en economie.

     De startpositie op de arbeidsmarkt is minder kansrijk voor afgestudeerden kunstacademie, dans, muziek of toneel. De helft van de afgestudeerden aan de kunstacademie doet er langer dan 43 maanden over om een baan op niveau te vinden. De top 5 van minst kansrijk hbo-opleidingen wordt aangevoerd door de kunstacademie, gevolgd door opleidingen dans, muziek, toerisme en European studies.

     Deze verschillen worden ook weerspiegeld door salarisverschillen. Het uurloon van afgestudeerden bij de lerarenopleiding wiskunde bedraagt € 22,30, tegenover € 11,80 bij toerisme: bijna het dubbele. Bij het jaarinkomen liggen de twee uitersten nog verder uit elkaar. Het laagste jaarinkomen geldt voor dans (€ 14.900) en het hoogste voor de lerarenopleiding techniekvakken (€ 41.600).

     Studiekeuze bepalend
     De kansen op de arbeidsmarkt na een hbo-studie zijn dus heel verschillend. De gemaakte studiekeuze is van invloed op de snelheid waarmee een baan gevonden wordt, die ook aansluit op de studierichting en -niveau, en tegen welk salaris. De gekozen studie bepaalt ook na tien jaar nog het succes op de arbeidsmarkt. Dat maakt de gemaakte studiekeuze steeds belangrijker.

     Naast de lerarenopleidingen sorteren technische hbo-opleidingen zoals bijvoorbeeld een studie elektrotechniek, werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde en mechatronica veel succes op de arbeidsmarkt. Ook de opleidingen ict, informatica, verpleegkunde, mondzorgkunde en verloskunde scoren goed.     HBO versus wo
     Eerder deed het UWV onderzoek naar de baankansen van universitaire studies. Daaruit bleek dat studenten met de studies accountancy en econometrie de beste carrièrevooruitzichten hebben. Een minder zekere toekomst hebben studenten archeologie en letterkunde. 

     De gedachte is vaak dat een academische opleiding altijd een beter loon oplevert. Dat is niet het geval. Het is wel zo dat het gemiddelde salaris bij een universitaire opleiding hoger is dan bij een hbo-opleiding, maar het hangt zeker ook af van de studierichting. Bij 70 procent van de hbo-opleidingen verdien je beter dan met de universitaire studie archeologie.

     In tegenstelling tot het wo, zijn na tien jaar de verschillen tussen de hbo-opleidingsclusters op de verschillende arbeidsmarktindicatoren minder groot geworden. Dit suggereert dat de studierichting bij het wo nóg bepalender is voor de arbeidsmarktpositie op de langere termijn dan bij het hbo. Toch blijft er ook bij het hbo een behoorlijke variatie bestaan in vast werk, uurloon en jaarinkomen. 


     Lees meer: Rapport 'Arbeidsmarktpositie van hbo'ers vergeleken' (pdf)


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): tmab
      

     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets