Bezig met laden...

     X

     Verwachtingen 5G hooggespannen

     Hogere snelheid en capaciteit zorgen voor innovatie

     5G, mobiel, internet, snelheid, technologie, capaciteit, consument, AI
      
     Zowel adverteerders als consumenten hebben grote interesse in het gebruik van mobiele technologie van de vijfde generatie (5G). Het Amerikaanse telecommunicatie-bedrijf Verizon, baseert deze uitspraak op een enquête onder bijna driehonderd adverteerders en bijna achttienhonderd consumenten.

     Mobiele technologie en dataverkeer zijn steeds sneller en geavanceerder geworden. In de jaren 80 begon mobiele communicatie met analoge radiosignalen en verbindingen waren behalve duur ook erg onbetrouwbaar. Daarna volgde een verbinding met digitale radiosignalen, 2G. Die was veel beter van kwaliteit en ook een stuk goedkoper. Op die manier kregen meer mensen toegang tot mobiele toestellen. Het 3G-netwerk introduceerde mobiel internet en de eerste applicaties. De overgang naar 4G ligt nog relatief vers in het geheugen. Het werd gemakkelijk om mobiel video’s en muziek te streamen. De sociale media hebben hiervan geprofiteerd en zijn erg snel gegroeid.

     Wat we nu met het netwerk van de vierde generatie doen, was twintig jaar geleden onmogelijke technologie. Met 5G slaan we alweer een nieuwe weg in. Ook hier zijn de verwachtingen bijzonder hoog gespannen. 

     Betere klantervaring
     5G zou maar liefst vier keer sneller werken dan 4G. Maar wat belangrijker is dan de snelheid: 5G zal een veel hogere capaciteit aankunnen. Dat is nodig omdat we steeds meer toestellen met het internet verbinden. En dan gaat het al lang niet meer enkel om smartphones en tablets. Zo zal er voor de zelfrijdende auto’s connectie met het mobiele netwerk noodzakelijk zijn. Bovendien komen er nog meer slimme toestellen aan, waarvoor 5G cruciaal zal blijken.

     De onderzoekers stelden vast dat de helft van de adverteerders verwacht dat 5G een betere klantervaring zal bieden. Ook ziet bijna de helft de technologie als een kans. Volgens 46% zal het platform het mogelijk maken om de consument in realtime op een specifieke locatie te benaderen. Daarnaast verwacht 43% een betere toegang tot gegevens van hoge kwaliteit te zullen krijgen.

     Verwachtingen consument
     Zeven op tien consumenten heeft al van 5G hebben gehoord. Respondenten tussen achttien en vierendertig jaar bleken het meest vertrouwd met de technologie. In deze groep geeft bijna een kwart aan bijzonder goed op de hoogte te zijn van de eigenschappen van de 5G-omgeving. De consumenten toonden zich het meest enthousiast over de verwachte snelheid. Veel consumenten streamen dagelijks online video's op hun smartphones.


     De helft van de consumenten kijkt uit naar een betere en snellere voorspelde connectiviteit voor wearables. Geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en augmented reality (AR) kunnen volgens de respondenten eveneens van 5G profiteren. Zo heeft 5G de potentie om een van de meest transformatieve technologieën te worden, voorspelt Verizon.

     Moment
     De eerste voordelen van het 5G-netwerk zouden al in 2019 merkbaar moeten zijn. In Nederland zal het eerste 5G-netwerk vermoedelijk pas in 2020 klaar kunnen zijn. Maar intussen zullen de eerste 5G-smartphones wel al op de markt komen.

     Hoe dan ook: de gevolgen van 5G zullen enorm zijn. Door de komst van nieuwe producten, zoals de zelfrijdende auto, zal de mondiale economische impact volgens experts tegen 2035 al naar schatting 12 biljoen dollar bereikt hebben. Veel van de voordelen van 5G kunnen we nu zelfs nog niet inschatten. In drie jaar tijd is het aantal patenten op applicaties voor slimme toestellen in Europa met 54% toegenomen. Er wordt aan uitvindingen gewerkt die enkel zullen kunnen bestaan dankzij 5G. En ondertussen is er ook al sprake van een toekomst met 6G. 


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): ozz
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets