Bezig met laden...

     X

     Boetes voor niet-naleven Arbowet fors omhoog

     Slechts 45% bedrijven heeft RI&E

     arbowet, arbeidsomstandigheden, RI&E, gezond, veilig, Inspectie, SWZ

     De boetes voor het niet naleven van de Arbowet gaan omhoog. Het gaat bedrijven meer geld kosten als zij niet beschikken over een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een bijbehorend plan van aanpak. Daarnaast krijgt de Inspectie SZW de bevoegdheid om direct een boete op te leggen als zij constateert dat een bedrijf niet beschikt over die wettelijk verplichte RI&E met  plan van aanpak. Op dit moment mag de Inspectie bij niet naleven van de Arbowet in eerste instantie alleen een eis stellen of waarschuwing geven.

     Verplichte RI&E
     Uit de 2018-editie van de Arbobalans van TNO blijkt dat slechts 45% van de bedrijven daadwerkelijk beschikt over de bij wet verplichte RI&E. Inspecteur-generaal Marc Kuipers constateerde al in 2017 dat een 'schokkend aantal bedrijven' geen RI&E had. Er blijkt intussen niet veel te zijn veranderd. Ook staatssecretaris Van Ark vindt de huidige 45% volstrekt onder de maat. Zij wil dan ook dat bedrijven een grotere inspanning gaan leveren om de Arbowet na te leven. Daar hoort ook bij dat werkgevers meer aan preventie gaat doen. Onderdeel daarvan is een deugdelijke RI&E met dito plan van aanpak.

     Bedrijven die de Arbowet niet naleven kunnen met fors hogere boetes worden geconfronteerd. Als zij niet over een RI&E beschikken krijgen zij een boete van maximaal 4.500 euro (was 3.000 euro). Hebben zij geen bijbehorend plan van aanpak dan is de boete maximaal 3.000 euro (was 750 euro).

     Actiepunten
     Behalve boetes uitdelen heeft het ministerie van SZW nog een aantal andere actiepunten waar het gaat om het niet naleven van de Arbowet: werkgevers- en werknemersorganisaties moeten hun achterban wijzen op het belang van de RI&E en het plan van aanpak, en (kleine) bedrijven krijgen meer voorlichting over het uitvoeren van een RI&E.

     SZW start het programma Eerlijk, Gezond en Veilig Werken. Daarmee wil SZW bijdragen aan betere naleving van arboregels via preventie en bewustwording.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): 
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets