Bezig met laden...

     X

     Steeds meer budget voor duurzame inzetbaarheid

     In vijf jaar verdubbeld

     opleiding, budget, werknemer, vaardigheid, duurzame, inzetbaarheid, DI
      
     Nederlandse werknemers hebben dit jaar zeker 1,6 miljard euro beschikbaar voor zaken als opleiding, loopbaanoriëntatie, financiële scans en andere zaken die onder duurzame inzetbaarheid (DI) vallen. Het via cao’s beschikbare geldbedrag is sinds 2013 verdubbeld. Ook het aantal werknemers met een persoonlijk ontwikkelingsbudget verdubbelde ruimschoots. Het gemiddelde budget groeide licht van 699 naar 706 euro.

     Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN naar financiële afspraken over duurzame inzetbaarheid in cao’s.
      
     Eigen DI-budget
     In de afgelopen vijf jaar verdubbelde ook het aantal werknemers dat een eigen budget heeft voor duurzame inzetbaarheid en het aantal cao’s waarin financiële afspraken zijn gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Het aantal cao’s met financiële afspraken nam tussen 2013 tot 2018 toe van 78 naar 157. Het aantal werknemers met een budget groeide van 1 miljoen naar 2,3 miljoen. Het gemiddelde budget waarover de betreffende werknemers jaarlijks beschikken groeide tussen 2013 en 2018 van 669 naar 706 euro. Daarnaast stellen veel regelingen tijd beschikbaar aan werkenden.

     Belangrijkste bestedingsdoelen
     Werknemers mogen hun budget met grote keuzevrijheid besteden. Belangrijkste bestedingsdoelen (vaak in combinatie) zijn opleidingen al dan niet aansluitend bij de huidige functie (39%), training (28%), maatregelen die de persoonlijke werk-privébalans verbeteren (24%) en loopbaanadvies (18%).
     73% van de werkgevers geeft ‘het bieden van eigen regie rond loopbaan en persoonlijke ontwikkeling’ op als belangrijkste reden om een DI-regeling in te voeren. Dat betekent dat de werknemer zoveel mogelijk zelf moet bepalen welke opleidingen hij doet.

     Vrijblijvend
     Over de besteding van de beschikbare budgetten zijn de werkgevers minder tevreden. Werknemers zijn nog te weinig met hun eigen inzetbaarheid bezig, zegt meer dan de helft van de werkgevers. Ook is het lijnmanagement vaak onvoldoende betrokken bij het thema om een stimulerende rol te kunnen spelen. Daarbij zijn de regelingen als zodanig in de ogen van veel werkgevers te ‘vrijblijvend’.
     Gemiste kansen
     AWVN constateerde overigens al eerder, in december vorig jaar, dat veel werknemers kansen missen bij het verhogen van hun duurzame inzetbaarheid met behulp van het budget. Zo blijft er geld over en wordt het niet altijd goed gebruikt. 

     Bij één derde van de werkgevers hebben werknemers de beschikking over een persoonlijk budget. Van de werkgevers is 15% bezig een persoonlijk budget in te voeren. Werknemers hebben gemiddeld € 1.200 tot hun beschikking. Het doel van een persoonlijk budget is het verhogen van de duurzame inzetbaarheid van werknemers met behulp van loopbaanontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Werknemers zijn volgens de werkgevers echter vaak niet bezig met duurzame inzetbaarheid en laten het budget uitbetalen of nemen vrije dagen op.

     Ook het lijnmanagement zou onvoldoende betrokken zijn. Goede communicatie is volgens het onderzoek een belangrijke succesfactor voor de inzet van het budget voor duurzame inzetbaarheid. Verder vinden de werkgevers de fiscus te streng. Werknemers mogen hun budget niet meenemen naar het volgende jaar.

     Duurzame inzetbaarheid gaat in de kern om vitaal en gezond kunnen doorwerken tot op hogere leeftijd. Het levert competente, fitte, weerbare en gemotiveerde medewerkers op, die optimaal bijdragen aan een flexibele en productieve organisatie. Duurzame inzetbaarheid wordt zowel door overheid, vakbonden als werkgevers gezien als een antwoord op de uitdagingen waarvoor de samenleving wordt gesteld door de grote veranderingen op de arbeidsmarkt en de vergrijzing.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): gknight
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets