Bezig met laden...

     X

     Doorstroom naar vast contract neemt toe

     Vast contract aantrekkelijker onder WAB

     arbeidsmarkt, flex, vacature, vraag, aanbod, uwv, baan, vast, contract
      
     Het aantal flexwerkers dat doorstroomt naar een vast contract neemt toe. Een op de vier werknemers met een tijdelijk contract in 2017, heeft een vast contract gekregen in 2018. Van de uitzendkrachten kreeg 1 op de 10 een vast contract. De doorstroom van flexwerkers naar vast werk hangt samen met de economie. Tussen 2009 en 2013, toen de werkloosheid een piek bereikte, daalde de doorstroom naar vast werk. Na 2013 nam de doorstroom weer geleidelijk toe. In 2018 was het aantal mensen dat een vast contract kreeg hoger dan aan het begin van de crisis op de arbeidsmarkt in 2009.

     Dit blijkt uit onderzoek van UWV naar werknemers van 25 tot 66 jaar.

     Bij een kwart van de werknemers met een tijdelijk contract in 2017, veranderde het contract binnen een jaar in een vaste aanstelling. Vooral werknemers met een flexibel contract bij banken en verzekeraars hebben kans op een vaste aanstelling na een jaar, namelijk 41%. In de landbouw is dit percentage het laagst met 13%. Het doorstromen naar een vast contract vanuit een flexibel contract, hangt samen met de economische groei. Vanaf 2013 neemt het aandeel flexibele werknemers dat doorstroomt naar een vast contract weer toe.

     Vaste contracten bij banken
     Het gebruik van flexwerk verschilt sterk tussen bedrijfstakken. Banken en verzekeraars, de chemische industrie, de bouw en de overheid werken vooral met vast personeel. Nieuwe medewerkers starten in deze bedrijfstakken vaker dan gemiddeld met een vast contract. Ook stromen zij relatief vaak door naar vast werk. In sectoren waar het moeilijker is om personeel te vinden, de aard van het werk specialistisch is of de kosten hoog zijn om werknemers te vervangen, zijn werkgevers eerder geneigd om een vast contract aan te bieden.

     De horeca, schoonmaak, cultuur en landbouw maken veel gebruik van flexwerkers. Nieuwe werknemers starten overwegend met een flexibel contract en flexwerkers stromen minder vaak door naar vast werk. Van de werknemers die tussen juli 2017 en juni 2018 gestart zijn, heeft 86% een flexibel contract. In de periode juli 2009 en juni 2010 was het aandeel nieuwe flexwerkers nog 68%. UWV verwacht dat aan het eind van 2019 het aandeel vaste contracten binnen de werkgelegenheid van werknemers stabiliseert

     WAB
     Het kabinet wil een snelle doorstroom naar vaste contracten verder stimuleren met de maatregelen uit het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (WAB). Een voorbeeld is de introductie van de i-grond voor ontslag. Deze maakt het eenvoudiger om een werknemer te ontslaan en dus het vaste contract minder risicovol. Ook de maatregelen voor de transitievergoeding zijn erop gericht het vaste contract aantrekkelijker te maken ten opzichte van nu. Aan de andere kant kunnen werknemers ook langer in tijdelijke dienst blijven doordat de ketenbepaling wordt opgerekt. Dat moet ervoor zorgen dat werknemers minder snel hun baan verliezen. De WAB moet per 2020 in werking treden.

     Lees meer: Meer flexwerkers krijgen vast contract (pdf)


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): ingem

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets