Bezig met laden...

     X

     Werkgever wil rol bij levensstijl medewerker

     Verschil tussen ondersteunen en bemoeien

     levensstijl, werknemer, werkgever, ziekteverzuim, gezond, privacy

     Een meerderheid van de directieleden vindt dat een gezonde werknemer niet alleen de verantwoordelijkheid is van de medewerker zelf, maar dat er ook een rol is weggelegd voor de werkgever. Ruim de helft van de directieleden vindt dat het de taak is van de leidinggevende om op de gezondheid te letten.  

     Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Visma Raet.

     Liever geen bemoeienis
     Ook werknemers zelf vinden het prettig als er aandacht is voor hun welzijn: 50 procent van de ruim 1.100 ondervraagde medewerkers geeft aan dat ze het belangrijk vinden dat hun werkgever tijd en geld besteedt aan gezondheid en vitaliteit. 26 procent noemt het zelfs zeer belangrijk.

     Toch zijn er grenzen voor werknemers. Hoewel ze het prettig vinden als er aandacht is voor hun gezondheid, zijn er ook zaken waarvan ze vinden dat werkgevers zich er verre van moeten houden. Zo vindt 78% van de medewerkers dat privéproblemen voor hun eigen rekening komen. Als het gaat om het gebruik van alcohol of roken, vindt 91% van de medewerkers dit volledig zijn eigen verantwoordelijkheid. Dit geldt ook voor overgewicht. De medewerker vindt dit een verantwoordelijkheid van zichzelf (86%) en heeft liever niet dat de werkgever zich hiermee bemoeit.

     Preventie
     Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers de intentie hebben om de medewerkers op medisch gebied te ondersteunen. De helft van de werkgevers (52%) biedt de medewerkers namelijk proactief een preventief medisch onderzoek (PMO) aan om de gezondheid in de gaten te houden.

     Peter Kuijt, kennismanager Talent Management bij Visma Raet: 'Het is allereerst belangrijk om een scheiding te maken tussen bemoeienis en interesse. Werkgevers investeren veel om het welzijn op de werkvloer te stimuleren, denk bijvoorbeeld aan fruit op de werkvloer en zit-sta bureaus. Dit draagt bij aan de vermindering van het verzuim binnen organisaties. Interesse en meer aandacht voor vitaliteit op de werkvloer is niet verkeerd. De werkgever moet echter wel beseffen dat hij niet volledig verantwoordelijk is. Bemoeienis is niet gewenst, maar de werkgever kan met bepaalde tools de medewerker wel motiveren om iets aan zijn gezondheid te doen. Zo zijn er platformen beschikbaar die medewerkers stimuleren een gezonde levensstijl te creëren. Dit bevordert enerzijds de productiviteit van de medewerker en aan de andere kant gaat hij vitaler door het leven. Zo ontstaat voor zowel medewerker als werkgever een win-win situatie.'

     Privacy
     Kuijt meent dat 'de medewerker ook recht op privacy heeft, waar een werkgever niets over heeft te zeggen'. Volgens hem moet je als werkgever de mogelijkheid aanbieden - fitness, een coach of een financieel budget - en moet je de verantwoordelijkheid vervolgens bij de werknemer zelf neerleggen. 'Een werknemer verplichten, werkt volgens mij in ieder geval niet.' 

     Voor directieleden is het belangrijkste doel van een vitaliteitsprogramma op de werkvloer de langdurige inzetbaarheid van werknemers (71%). Het verzuim omlaag krijgen vinden ze van ondergeschikt belang (35%). Opvallend is dat het voor leidinggevenden andersom is: 53% van hen vindt duurzame inzetbaarheid belangrijk, maar nog iets meer leidinggevenden (54%) willen direct het verzuim omlaag brengen.

     Lees meer: HR-Benchmark 2019


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): lilsz
      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets