Bezig met laden...

     X

     Top 5 meest gevraagde soft skills

     Recruiters optimistisch ondanks krapte

     recruitment, werving, skills, soft, vacature, opleiding, omscholing

     Ondanks de krappe arbeidsmarkt is 90 procent van de recruiters en HR-professionals positief gestemd over het vinden van het juiste talent, zo blijkt uit het Recruiter Sentiment-onderzoek van LinkedIn. Toch meldt bijna tweederde van de respondenten dat de huidige economische situatie wel degelijk effect heeft op werving. Zo zag de helft het afgelopen jaar meer openstaande vacatures dan beschikbare kandidaten.

     Het effect van talent op het succes van een organisatie wordt voor bedrijven steeds belangrijker. Zo blijkt uit het onderzoek dat steeds meer recruiters en HR-professionals zich bezighouden met het bijspijkeren of ontwikkelen van skills van de huidige kandidaten (54%) en het omscholen van talenten binnen bestaande teams (44%).

     Talentpools buiten Nederland
     Maar er zijn meer opties om het gat tussen vraag en aanbod te verkleinen, zoals talent aantrekken vanuit regio’s waar je ze eigenlijk niet verwacht, of zelfs het buitenland. 39% van de respondenten kijkt naar nieuwe talentpools en regio's voor het vinden van juiste kandidaten. Data van LinkedIn Insights laat zien dat in 2018 bijna de helft (49 procent) van buitenlands talent dat in Nederland terecht komt, uit andere Europese landen komt.

     Technische vaardigheden blijven meest gewild
     In de huidige krappe arbeidsmarkt blijkt het tekort aan beschikbaar talent niet in alle sectoren gelijk. Mogelijk gedreven door de groeiende digitalisering en de aantrekkende economie ligt de behoefte van bedrijven met name bij talent met techische vaardigheden. Het is dan ook geen verrassing dat vooral de ICT sector de schaarste van talent op de arbeidsmarkt ervaart. In 2018 zagen de respondenten in deze sector het hoogste wervingsniveau (41%), maar ze vonden het tegelijkertijd de meest moeilijke rollen om in te vullen (30%). Gegevens van LinkedIn laten ook zien dat de top 3 van meest gevraagde harde skills bestaat uit cloud computing, kunstmatige intelligentie en analytisch redeneren.

     Recruiters en HR professionals ondernemen al de nodige stappen om het gat tussen beschikbaar en gevraagd talent te verkleinen, door bijvoorbeeld bij- of omscholing. 

     Soft skills vs. hard skills
     Ondanks het feit dat technologie in veel sectoren domineert, zegt een ruime meerderheid van de talent professionals dat soft skills erg belangrijk zijn voor de toekomst van recruitment en HR. Creativiteit staat bovenaan de lijst met gewenste soft skills. De volledige top 5 van meest gevraagde soft skills voor 2019 ziet er als volgt uit:

     1. Creativiteit
     2. Overtuigen
     3. Samenwerken
     4. Aanpassingsvermogen
     5. Tijdmanagement

     Hoewel harde skills met een minder lange houdbaarheid, zoals programming, nog steeds van belang zijn, leggen werkgevers meer nadruk op soft skills om de sterkste kandidaten te vinden die ook geschikt zijn voor omscholing. 'De gemiddelde houdbaarheidstermijn van vaardigheden en kennis is teruggebracht tot minder dan vijf jaar, aldus de onderzoekers.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): mcspad

      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets