Bezig met laden...

     X

     Dit jaar aanmelden voor nieuwe KOR

     Vrijstelling btw-plicht

     btw, aangifte, facturering, online, belastingdienst

     Vanaf 1 januari 2020 verandert de huidige kleineondernemersregeling (KOR). Vanaf dat moment kan er gekozen worden voor een vrijstelling van de btw-plicht. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de omzet niet meer bedragen dan 20.000 euro per kalenderjaar.

     De nieuwe regeling is administratief een flinke vereenvoudiging. Het houdt rekening met de omzet van de ondernemer en niet meer met de afdracht. Daarnaast kent het een vrijstelling toe van af te dragen btw, in plaats van een vermindering, wat in de oude regeling het geval was. Daarmee is het meteen ook een vrijstelling voor het doen van btw-aangifte en bijbehorende administratieve verplichtingen.

     De ondernemers dragen geen btw af, maar brengen deze ook niet in rekening. De btw die aan de ondernemer in rekening wordt gebracht is echter niet aftrekbaar.

     Gevolgen nieuwe KOR
     De toepassing van de KOR is optioneel en kunnen ondernemers waarvoor het financieel niet gunstig is ervoor kiezen de reguliere btw-regels toe te passen.

     Als er gekozen wordt voor de vrijstelling, dan zijn dit de gevolgen:
     • Er wordt geen btw meer in rekening gebracht bij klanten.
     • De btw die andere ondernemers in rekening brengen, kan niet meer afgetrokken of teruggevraagd worden van de Belastingdienst.
     • Btw-aangifte kan achterwege gelaten worden.
     De omzet moet echter nog wel bijgehouden worden in de administratie. In de nieuwe KOR kunnen ook rechtspersonen, zoals stichtingen, verenigingen en bv’s gebruikmaken van de regeling.

     Aanmelden
     Met het ingaan van de nieuwe regeling vervalt de huidige KOR en de ontheffing van administratieve verplichtingen. Vanaf 2020 bestaat de belastingvermindering voor de btw niet meer. Een bedrijf moet daarom vóór 20 november 2019 laten weten of er gebruik gemaakt gaat worden van de nieuwe KOR, als deze direct vanaf 1 januari 2020 wilt deelnemen.

     Als er nu al een ontheffing van administratieve verplichtingen is afgegeven, dan is aanmelding voor de vrijstelling niet nodig. Dit doet de Belastingdienst. Vanaf het moment dat de klant aan de nieuwe kleineondernemersregeling deelneemt, geldt deze regeling voor ten minste drie jaar.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): jvdb

      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets