Bezig met laden...

     X

     Krimp en groei arbeidsmarkt 2019

     Per regio en per sector grote verschillen

     cv, sollicitatie, sollicitant, baan, uitkering, arbeidsmarkt, werk
      
     Nederlandse werkgevers denken per saldo meer personeel aan te zullen nemen in de komende maanden. Maar per sector en regio zijn er wel grote verschillen.
     In de Arbeidsmarkt-barometer van uitzender Manpower is het percentage werkgevers dat een toename van het personeel verwacht, voor het zeventiende kwartaal op rij hoger dan het percentage werkgevers dat een afname van het aantal werknemers voorspelt.

     De barometer komt voor het tweede kwartaal van 2019 uit op een cijfer van +4%. Dit betekent dat ‘netto’ (saldo van degenen die een toename dan wel afname van de werkgelegenheid verwachten) 4% van de werkgevers een toename verwacht. Dat is gelijk aan het eerste kwartaal, maar 5 procentpunt lager dan het tweede kwartaal van 2018.

     Banken snijden, bouw op zoek
     Werkgevers in de energiesector en de bouw zijn met scores van respectievelijk +19% en +14% het meest positief gestemd. Andere sectoren met groeiende werkgelegenheid zijn mijnbouw en delfstofwinning (+13%), groothandel/detailhandel/horeca (+7) en productiebedrijven (+5).
     In de zakelijke en financiële dienstverlening is de stemming omgeslagen. Het werkgelegenheidscijfer komt daar voor het tweede kwartaal uit op -3, na een +2 in het eerste kwartaal en zelfs een +14 een jaar geleden.     Een ommezwaai van groei naar krimp is ook te zien in de landbouw, bosbouw en visserij: van +4 naar -4 in een kwartaal en een afname van -17 jaar op jaar.

     Regionale verschillen
     In acht van de twaalf provincies hebben werkgevers inmiddels moeite om nieuw personeel te vinden. Alleen in Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen was eind 2018 nog een 'gemiddelde' arbeidsmarkt. Twee jaar geleden was er nog in geen enkele provincie krapte op de arbeidsmarkt. Het tekort neemt dus sterk toe. Ook in de vier provincies waar de arbeidsmarkt nog als "gemiddeld" wordt aangemerkt, kan in bepaalde beroepen sprake zijn van een personeelstekort. Zo is de arbeidsmarkt voor ICT-personeel vrijwel in elke provincie krap te noemen. Werkgevers in Zeeland hebben de meeste last van het tekort. Vooral in dienstverlenende beroepen zoals dat van schoonmakers of horecapersoneel is het hier lastig om nieuwe mensen te vinden, maar ook aan technisch en ICT-personeel is een tekort.

     In het oosten (+12) en westen van Nederland (+8) zijn werkgevers het meest optimistisch over het aannemen van nieuw personeel. In beide regio’s valt het werkgelegenheidscijfer 5 procentpunt hoger uit dan in het eerste kwartaal.


     Krimp is er juist in Noord- en Zuid-Nederland, met scores van respectievelijk -4 en -1. 
     Volgens Manpower is het voor bedrijven lastig om de juiste kandidaten te vinden voor vacatures. Directeur Jeroen Zwinkels van de Nederlandse tak van Manpower zegt dat bedrijven meer op scholing moeten inzetten, zodat ze zich 'niet meer blind hoeven te staren op het vinden van de juiste kandidaat'.

     Beroepsgroepen
     De krapste beroepsgroepen zijn te vinden in de bouw, zorg, techniek, onderwijs en ICT. De bouwsector staat bovenaan. De krapste beroepen zijn machinemonteurs, bouwarbeiders en elektriciens en elektronicamonteurs.

     Top vijftien krapste beroepen
     1. Machinemonteurs
     2. Bouwarbeiders afbouw
     3. Elektriciens en elektronicamonteurs
     4. Software- en applicatieontwikkelaars
     5. Elektrotechnisch ingenieurs
     6. Ingenieurs
     7. Timmerlieden
     8. Vrachtwagenchauffeurs
     9. Databank- en netwerkspecialisten
     10. Assemblagemedewerkers
     11. Automonteurs
     12. Productiemachinebedieners
     13. Loodgieters en pijpfitters
     14. Productieleiders industrie en bouw
     15. Transportplanners en logistiek medewerkers


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): agi

      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets