Bezig met laden...

     X

     Forse stijging ziekteverzuim

     Griep en psychische klachten voornaamste oorzaak

     ziek, ziekteverzuim, ziekmelding, werknemer, griep, psychisch, klacht
      
     Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland blijft stijgen, aldus ArboNed. In 2018 was het gemiddelde verzuim 4,2 procent van de gewerkte uren, in 2017 nog 3,8 procent, een jaar daarvoor 3,5 procent. Ruim een derde van het verzuim langer dan zes weken heeft een psychische oorzaak. Een kwart daarvan komt binnen het mkb van stressgerelateerde klachten als spanning, overspanning en burn-out. Begin dit jaar werd uit onderzoek van TNO ook duidelijk dat steeds meer werknemers burn-outklachten hebben. Er is volgens TNO een duidelijke toename te zien van hoge taakeisen in vergelijking met tien jaar geleden.

     Dat het percentage zo stijgt heeft vooral te maken met grote bedrijven. Die schoten afgelopen jaar door de grens van 5%. In 2017 was dat nog 4,3%, in 2016 3,9%.

     Psychische klachten blijven zorgen voor een hoog aantal verzuimdagen. ArboNed ziet bijvoorbeeld dat bij het langdurend verzuim, verzuim dat langer dan zes weken duurt, psychische klachten ervoor zorgen dat een werknemer gemiddeld 225 dagen afwezig is.
      
     Griepgolf
     Een van de redenen dat er zo'n hoge piek in ziekteverzuim te zien is, is de langdurige griepepidemie van begin 2018. Halverwege 2018 was daarom al duidelijk dat het verzuimcijfer in 2018 hoog zou komen te liggen. In het eerste kwartaal van 2018 kwam het ziekteverzuimpercentage uit op 4,9%, meldde het CBS. Dat betekent dat van elke duizend werkdagen er 49 zijn verzuimd wegens ziekte.

     Psychische klachten en burn-out
     Ruim een derde van het verzuim langer dan zes weken heeft een psychische oorzaak. Een kwart daarvan komt binnen het mkb van stressgerelateerde klachten als spanning, overspanning en burn-out. Vorig jaar was dat 24%, het jaar daarvoor 22%. 

     Begin dit jaar werd uit onderzoek van TNO ook duidelijk dat steeds meer werknemers burn-outklachten hebben. Er is volgens TNO een 'duidelijke toename' te zien van hoge taakeisen, zoals snel moeten werken of heel veel werk moeten doen, in vergelijking met tien jaar geleden. 

     Kleiner bedrijf, lager verzuim
     Binnen het mkb, waar ArboNed zich specifiek op richt, is het verzuim lager dan bij grote bedrijven. Het gaat om 3,8%, ten opzichte van 3,3% in 2016. ArboNed ziet duidelijk dat het verzuim stijgt naarmate er meer mensen in dienst zijn van een bedrijf.

     Bij bedrijven met maximaal 10 medewerkers komt het verzuim bijvoorbeeld uit op 3,5%, bij maximaal 50 medewerkers naar 3,8% en bij mkb’ers die 51 tot 200 mensen in dienst hebben stijgt het naar 4,3%.
      
     Dat er bij kleinere bedrijven minder wordt verzuimd is al langer bekend. 'De betrokkenheid en loyaliteit is meestal groter in een klein bedrijf. Maar als iemand uitvalt, dan zijn de gevolgen voor een mkb’er veel groter dan voor een klein bedrijf', stelt Truus van Amerongen van ArboNed.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): niaid

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets