Bezig met laden...

     X

     Managen van het 'digitale DNA'

     Trends in digitaal risicomanagement

     risico, risicomanagement, risk, digitale, transformatie, data
      
     Digitale technologieën luiden een nieuw tijdperk in en leiden tot veranderingen in vrijwel elke industrie. Nu steeds meer organisaties deze technologieën gaan gebruiken, verandert dat de manieren waarop zij waarde creëren en weten vast te houden. Daar zijn echter ook risico’s aan verbonden. Bedrijven kunnen meer resultaat behalen als zij in staat zijn deze risico's te identificeren, te begrijpen en aan te pakken, aldus consultant Deloitte in een recent onderzoek. Het kantoor benoemt de 9 trends die bepalend zullen zijn bij risicomanagement rond de digitale transformatie.

     Negen trends
     De trends die het management van risico's bij digitale transformaties bepalen:
     1. Het managen van de 'black box' van kunstmatige intelligentie. Het gebruik van kunstmatige intelligentietechnieken en -oplossingen biedt niet alleen nieuwe toepassingen, maar ook nieuwe risico’s.
     2. De ontwikkeling van governance en beheermodellen voor automatisering. Op operationeel niveau wordt momenteel de verandering aangedreven door automatisering. Maar al die vragen vervolgens wel nieuwe methoden van governance mechanismes en operationeel beheer.
     3. Bescherming tegen het veranderende cyber securitylandschap. Als al die digitale technologieën hun beloftes willen waarmaken, hebben zij ook een ontwikkeling van de technieken van cyberbescherming nodig.
     4. De bestrijding van gevaarlijke misinformatie. De wijd verspreide misinformatie, mogelijk door de fijnzinnige manipulatie van software-'gereedschap' en online platforms, veroorzaakt een nieuw soort oorlogsvoering, een informatie oorlog.
     5. Management van data risico’s. Data heeft een enorme waarde voor organisaties, maar het is ook een uitdaging op het gebied van transparantie, veiligheid, juistheid, privacy, maatschappelijke verwachtingen en regelgeving.
     6. Versterken van de weerbaarheid van de organisatie in een tijd waarin alles met elkaar is verbonden. Door de weerbaarheid van onderling verbonden systemen te verhogen, heeft een lek minder effect.
     7. Veranderende wet- en regelgeving rond opkomende technologieën. Wetgeving is gericht op nieuwe technologie heeft invloed op businessmodellen en vergroot de complexiteit, met name in compliance.
     8. Digitale transformaties bregen culturele risico's met zich mee. Als de doelen van de organisatie niet op een lijn liggen met de doelen van een digitale transformatie, ontstaan cultuurrisico’s. Dit zal het gedrag en de normen en waarden van de medewerkers beïnvloeden.
     9. Een gevoel van ownership rond verantwoordelijkheid en ethiek. Een onderdeel van elke digitale transformatie is het dragen van verantwoordelijkheid voor het ethisch gebruik van technologiën.
     Toekomst
     Organisaties zijn er zich van bewust dat digitale verandering meer inhoudt dan de acceptatie van technologie alleen. Het vereist de nodige gecoördineerde inspanning om strategie, structuur, processen, medewerkers  en technologie zo te laten samenwerken dat er een unieke 'digitale DNA' ontstaat. Organisatie kunnen onnodige risico's hierin beperken door zich rekenschap te geven van die risico's. Zij moeten als het ware een risico-bril opzetten en deze onderdeel laten zijn van hun digitale transformatie. Dit is te realiseren door: 
     • Maak slim risicomanagement deel van de digitale verandering
     • Zorg voor digitaal slim (lees: opgeleid) personeel
     • Vernieuw operationele processen zo dat deze risico's aan kunnen
     • Vorm partnership met anderen (leveranciers, klanten) op het gebied van risicomanagement
     Lees meer: Rapport (download-pdf)


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): ee

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets