Bezig met laden...

     X

     Nederlandse mkb'er komt moeilijk aan krediet

     'Anders-dan-bank'-financiering noodzaak

     financiering, bank, krediet, bancair, mkb, bedrijf, groei, rente

     De financieringskloof voor het mkb in de eurozone verminderde van 6 procent van het bbp in 2015 tot 3 procent van het bbp in 2018, aldus onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. Maar in Nederland is het gat net zo groot gebleven. Nergens in de eurozone is het gat tussen vraag naar financiering en aanbod van bancair krediet zo groot. Een aanhoudende bankfinancieringskloof voor mkb-bedrijven leidt tot lagere investeringsgroei en uiteindelijk een rem op de economische groei.

     Nederland voert de top drie van landen met de grootste tekorten met voorsprong aan. De onderzoekers becijferden het tekort aan bancair krediet in Nederland op 22% van het bbp. Nummer 2 is België met 14% en nummer drie Frankrijk met 9%.]

     Lagere investeringsgroei
     De redenen waarom Nederlandse bedrijven zoveel moeilijker aan een financiering kunnen komen zijn divers. Nederlandse bedrijven financieren in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland traditioneel veel activiteiten met vreemd vermogen. Dit levert belastingvoordelen op. Maar banken zijn sinds de financiële crisis veel strenger bij het toekennen van krediet. Dat drijft de spanning tussen vraag en aanbod op. De Nederlandse economie draait bovengemiddeld goed, waardoor vraag naar kapitaal groot is. Veel mkb-bedrijven hebben de grootste moeite om aan geld te komen. "Het tekort aan financieringen is een stok die tussen de wielen van de economie wordt gestoken', aldus de onderzoekers.

     Weinig keus
     Veel keus hebben de bedrijven in Nederland niet. De kredietvoorziening in Nederland is voor 90% in handen van een paar grootbanken. In de omliggende landen is de concurrentie groter en zijn er meer alternatieven voor ondernemers om aan een lening te komen.

     Het mkb vertegenwoordigt meer dan 99% van alle Europese niet-financiële ondernemingen en hebben meer dan 90 miljoen mensen in dienst en is goed voor bijna 70% van de totale werkgelegenheid in de niet-financiële sector van de EU-28.

     70% heeft investeringsplannen
     Zeven op de tien Nederlandse mkb-bedrijven is van plan de komende vijf jaar in zijn onderneming te investeren. Investeringsplannen zijn er vooral voor nieuwe apparatuur (59%). Ook marketing (43%) en IT (37%) staan hoog op de prioriteitenlijst. Naast nieuwe apparatuur, marketing en IT, worden personeel (28%) en fleet (26%) genoemd als de belangrijkste investeringen voor de komende vijf jaar. Omdat de traditionele banken bij voorkeur financieren op basis van zekerheden, neemt het financieringsrisico voor mkb’ers toe. Dit bevestigt het belang voor organisaties om hun financieringsbronnen te diversifiëren."

     De investeringsbereidheid onder mkb-ondernemers is het hoogst in de logistieke sector (84%), gevolgd door retail en horeca (beide 80%). De verwachtingen om te investeren zijn daarentegen het laagst in de bouw (61%). 
      
     ADB financieren 
     Eén op de vijf Nederlandse mkb’ers zegt nog te afhankelijk te zijn van hun bank wanneer het gaat om het aantrekken van (voldoende) kapitaal. Voor alternatieven, zoals het binnenhalen van investeerders en afsluiten van onderhandse leningen, lopen de ondervraagde ondernemers echter niet warm. 64% van hen geeft namelijk liever geen aandelen uit en 59% sluit bij voorkeur geen onderhandse leningen af met familie en/of vrienden.

     De afhankelijkheid van bankfinanciering een risico voor het Nederlandse mkb. Om dit te doorbreken, kunnen zij bewust aansturen op een meer divers gebruik van financiers die een zogenaamde 'anders-dan-bank-financiering' (ADB-financiering) aanbieden.'


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): cafcr

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets