Bezig met laden...

     X

     Selectie op leeftijd bij sollicitaties heel gewoon

     Anoniem cv zou praktijk tegen moeten gaan

     sollicitant, solliciteren, discriminatie, cv, leeftijd, persoon

     Een sollicitant niet uitnodigen op basis van leeftijd, geslacht, woonplaats of afkomst? Meer dan de helft van de HR-verantwoordelijkheden (56%) geeft aan dat persoonsgegevens altijd een bepaalde rol spelen in het sollicitatieproces. Vooral leeftijdsdiscriminatie komt veel voor: 4 op de 10 ondervraagden heeft weleens iemand niet uitgenodigd op basis van leeftijd.

     Dat blijkt uit onderzoek van Unique onder 620 HR-verantwoordelijken in het kader van de Week van het Anonieme cv. Om aandacht te vragen voor discriminatie op basis van persoonsgegevens gaan consultants van het uitzendbureau deze week alleen met anonieme cv’s op pad.

     Anoniem cv
     Op de anonieme cv’s van Unique zijn persoonsgegevens onzichtbaar gemaakt. Door te focussen op de werkervaring, het talent en de drijfveren van de sollicitanten wil het uitzendbureau mensen een spiegel voorhouden. Dat is volgens Unique hard nodig. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat vooral leeftijd vaak een doorslaggevende rol speelt bij het wel of niet uitnodigen van een sollicitant. Daarna volgen woonplaats, foto, geslacht en afkomst. 12% van de ondervraagden heeft weleens iemand niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op basis van een buitenlands klinkende naam. Opvallend is dat dit twee keer zo vaak voor mannen geldt dan voor vrouwen.

     Nederland is verdeeld over het anonieme cv. Een derde (35%) van de ondervraagden is positief over de aandacht voor het werken met anonieme cv’s. Iets minder dan een derde (29%) staat er juist negatief tegenover. De overige 37% procent is neutraal. 


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): drsup

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets