Bezig met laden...

     X

     Te grote stroom mails, telefoontjes, appjes

     Werknemers gaan gebukt onder informatieovervloed

     data, overvloed, info, stress, mail, telefoon, app, werkstress, tech

     Veel Nederlandse werknemers hebben in 2018 een overvloed aan informatie op de werkvloer ervaren. Bijna een derde van de werknemers, ruim 2,1 miljoen mensen van de  zegt dat zij daarom vaak moeite hadden om deze informatie te verwerken. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO op basis van onderzoek. In 2014 ging het nog om een kwart.

     De overlast wordt veroorzaakt door mails, telefoon en app-berichten die binnenkomen op de werkvloer. Ook informatie uit gesprekken met collega's wordt werknemers vaak te veel. Het percentage werkenden dat last van deze informatieovervloed heeft, is onder hoogopgeleiden drie keer zo hoog als onder mensen die laagopgeleid zijn. Het verschil tussen mannen en vrouwen is nihil.

     Vooral managers en ICT'ers
     Managers staan bovenaan de ranglijst van beroepen die kampen met een stortvloed aan informatie. Van hen zegt 46% zoveel informatie tot zich te krijgen, dat het nauwelijks meer te verwerken is. Met name in de zorg, onderwijs en ICT-sector ervaren zij overlast, meldt het CBS. Daar is het zelfs bijna 6 op de 10 werknemers die de inkomende stroom informatie nauwelijks aankunnen.

     ICT'ers staan op de tweede plaats wat betreft het ervaren van informatieovervloed. Bij ICT-beroepen als databank- en netwerkspecialist hebben relatief veel werknemers moeite met alle informatie die op ze afkomt. Bij werknemers in dienstverlenende, agrarische en transportberoepen komt informatieovervloed relatief weinig voor. Het is niet alleen de relatief schaarse ICT-medewerker die hier last van heeft; ook werkgevers kunnen indirect last ondervinden. Uit het onderzoek van CBS en TNO komt namelijk ook naar voren dat informatie-overload meeweegt voor de werkwaardering.     Werkwisseling 
     Van de werknemers die vaak of altijd moeite hebben om alle informatie op het werk te verwerken, is een kleiner deel (66%) tevreden over hun arbeidsomstandigheden dan van degenen die aangeven dat hier nooit of soms sprake van is (75%. Ook heeft een groter deel de wens om een nieuwe werkgever te zoeken: 57% heeft het afgelopen jaar nagedacht over ander werk en 30% heeft daadwerkelijk iets ondernomen om een andere baan te vinden. Bij werknemers die geen of weinig moeite hebben met de hoeveelheid informatie op het werk gold dit voor respectievelijk 44 en 24%.

     Voor het onderzoek van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018, samen uitgevoerd door CBS en TNO zijn 60.000 werknemers van tussen de 15 en 75 jaar ondervraagd. 

     Lees meer: Monitor Arbeid (NEA)


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): lhan

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets