Bezig met laden...

     X

     Omzetverwachtingen zzp'ers en mkb'ers

     Kwart zzp'ers liever in loondienst

     zzp. mkb, omzet, uurtarief, opdrachten, investeren, personeel

     Een groot deel van de zzp'ers en mkb'ers heeft de omzet de afgelopen drie jaar zien stijgen. Ze verwachten die lijn bovendien te kunnen doortrekken. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Zo'n 45% van de zzp'ers haalt meer omzet dan drie jaar geleden. Bij de mkb'ers ligt dat percentage nog een stuk hoger, op 60%.

     Voor de komende drie jaar zien veel ondernemers het zonnig in. Maar liefst driekwart van de mkb'ers verwacht een stijging van de omzet. Onder zzp'ers denkt 64% meer te gaan omzetten. Ondernemers zijn van nature en over het algemeen positief ingesteld. Toch zien ze ook wel de nodige uitdagingen op zich afkomen. Bovenaan in de top 4 zorgen staat: 'voldoende klanten', gevolgd door 'een financiële buffer', 'bepalen van het juiste uurtarief en/of prijzen' en 'ontwikkelcapaciteit voor nieuwe producten en diensten'.

     Meer werk
     Extra opdrachten, nieuwe klanten en dus meer werk. Voor twee derde van de ondernemers betekent dat ook meer uren steken in het bedrijf. En als dat niet genoeg is, dan kiezen mkb’ers vaak voor een flexibele oplossing.
     • 26% overweegt het inhuren van een zzp’er
     • 19% geeft iemand een tijdelijk contract
     • 17% gaat voor een constructie zoals payroll, detachering of uitzendpersoneel
     • 20% van de mkb’ers overweegt het aannemen van een vaste kracht 


     Bijna 30% van de mkb'ers durft het niet aan om personeel in dienst te nemen. Het zijn met name de financiële risico's die ze tegenhoudt. Voor ongeveer een kwart van de ondernemers geldt dat ze de mensen niet kunnen vinden. Slechts 2% van de zzp'ers heeft de ambitie om de komende tijd zelf medewerkers in dienst te nemen.

     Liever in loondienst
     Ruim een kwart van de zzp’ers, maar zo'n 250.000, wil liever geheel of gedeeltelijk in loondienst werken. Dat geldt voor 16% van de mkb’ers. Veel van deze ondernemers hebben de afgelopen drie jaar een omzetdaling gehad. Ze zijn gemiddeld genomen iets vaker ontevreden over hun inkomen en hebben meestal een relatief jonge onderneming. Bijna een kwart van de zzp'ers en bijna een vijfde van de mkb’ers heeft zijn bedrijf in de afgelopen drie jaar zien krimpen in omzet.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): whl

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets