Bezig met laden...

     X

     Meer uren, maar niet slimmer

     Arbeidsproductiviteit groeit nauwelijks

     arbeidsproductiviteit, toegevoegde waarde, sector, innovatie

     De economie groeide in 2018 voor het vijfde jaar op rij, met 2,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Waar in de eerste jaren vooral de export de kar trok, zijn het nu de huishoudens die de grootste bijdrage leveren. De hogere consumptie zorgde voor een toename van het nationaal inkomen van maar liefst 0,9 procentpunt.
      
     Meer gewerkte uren
     Dat consumenten meer uitgeven, komt omdat hun gemiddeld inkomen is gestegen. En dat komt weer omdat meer mensen een baan hebben. Een recordaantal van 10,4 miljoen mensen is aan het werk.

     Ook het aantal gewerkte uren is in 2018 verder toegenomen, met 2,4%. 'Hiermee leverde de toename van de werkgelegenheid de op een na grootste bijdrage aan de economische groei van deze eeuw', schrijft het CBS. 'In 2016 en 2017 was de toenemende werkgelegenheid ook al de motor van de Nederlandse economie.'

     De arbeidsproductiviteit daarentegen nam vorig jaar met slechts 0,3% toe. En dat is opvallend, want voor de crisis groeide het nationaal inkomen per gewerkt uur gemiddeld sneller.

     Minder optimisten
     Volgens het CBS verkeerde de Nederlandse economie ook vorig jaar in hoogconjunctuur, met een piek in augustus. Maar er zijn ook de eerste signalen dat de economie afkoelt. Het consumentenvertrouwen daalt al acht maanden op rij en was in februari en maart zelfs negatief. Het cijfer geeft de verhouding aan tussen het aantal positieve en negatieve antwoorden dat ondervraagden geven bij de enquête van het CBS. Het percentage pessimisten is dus iets groter dan het percentage optimisten.

     De Brexit, de Amerikaanse handelsoorlog en de onzekere staat van de Chinese economie zetten daarnaast een rem op de export van goederen. Dat zorgt er bij elkaar voor dat de Conjunctuurklokindicator van het CBS na vijf jaar geen opgaande lijn meer laat zien.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): pixel

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets