Bezig met laden...

     X

     WBSO heeft positief effect op innovatie

     Goed voor aantal innovaties en vestigingsklimaat

     WBSO, evalueren, onderzoek, fiscaal voordeel, innovatie en ondernemen

     De fiscale innovatieregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) heeft een positief effect op het aantal innovatieactiviteiten binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Ook versterkt het het Nederlandse vestigingsklimaat. Dat blijkt uit een onderzoek naar de effectiviteit van deze fiscale regeling over de periode 2011-2017.

     Fiscaal voordeel
     De regeling WBSO stimuleert ondernemers om meer onderzoek te doen naar nieuwe innovaties en versnellen zo de ontwikkeling van ideeën tot succesvolle producten en diensten. De regeling WBSO levert bedrijven die onderzoek doen naar nieuwe innovaties een fiscaal voordeel. Ondernemers in de inkomstenbelasting kunnen gebruikmaken van de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O-aftrek); andere ondernemers kunnen gebruikmaken van de afdrachtvermindering voor speur- en ontwikkelingswerk in de loonbelasting. 

     Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt onder meer dat in 2017 in ruim 21.000 Nederlandse ondernemers gebruikmaakten van de WBSO. Dit leverde hen een totaal fiscaal voordeel op van bijna € 1,2 miljard. 97% van de deelnemende ondernemers behoorde tot het midden- en kleinbedrijf.

     Vestigingsklimaat
     Volgens de onderzoekers draagt de WBSO bij aan het vestigingsklimaat voor bedrijven die onderzoek en ontwikkeling op internationale schaal organiseren. Zij stellen in het evaluatierapport dat de WBSO bovendien een kostenefficiënte regeling is: de baten zijn groter dan de kosten.

     De onderzoekers wijzen er verder op dat de WBSO door het merendeel van de gebruikers wordt gewaardeerd en dat de regeling een aantoonbaar positief effect op de hoeveelheid en de kwaliteit van innovatieactiviteiten van bedrijven. Ook is een meerderheid van de WBSO-gebruikers tevreden over de uitvoering door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): dhen

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets