Bezig met laden...

     X

     Van evenementencoördinator naar expediënt

     Overstappen met dezelfde competenties

     competentie, beroep, arbeidsmarkt, baan, overstappen, vergelijken

     Werkgevers zoeken in de huidige arbeidsmarkt met wisselend succes naar geschikt personeel. Tegelijkertijd zijn er nog altijd mensen werkloos in Nederland. Wie verder kijkt kan echter 'verborgen matches' vinden, menen uitkeringsinstantie UWV en werkgeversorganisatie AWVN. Zij bieden een vergelijkingsmatrix waarbij functieprofielen en competenties naast elkaar kunnen worden gelegd, waardoor werknemers en werkgevers meer opties tot een match kunnen realiseren.

     Weinig kandidaten
     Van de 130.000 mensen die eind 2018 korter dan zes maanden een uitkering ontvingen waren er 30.000 mensen op zoek naar een baan waar nauwelijks werk in is. Aan de andere kant van de arbeidsmarkt zijn er ook problemen. Van de 253.000 vacatures waren er 190.000 banen waar weinig kandidaten voor zijn, stellen de onderzoekers.

     Het is daarom tijd voor een 'nieuw perspectief', zowel voor werkzoekenden als werkgevers, zegt Kim van der Werf, namens Deloitte betrokken bij het onderzoek. 'We zien dat werkgevers vacatures plaatsen voor een specifieke functie, werkzoekenden zoeken alleen naar hun wensberoep. Door te kijken naar verborgen matches blijkt dat de arbeidsmarkt voor beide partijen veel groter is.' Werkzoekenden hopen in hun 'oude' beroep door te kunnen, maar ook werkgevers blijven in dezelfde vijver vissen. Onlangs becijferde het UWV wat werkgevers in krappe arbeidsmarkten doen om aan personeel te komen. Een vijfde doet niets anders dan de gebaande paden volgen. Slechts 8% van de werkgevers zegt de functie-eisen aan te passen, zodat ook mensen uit andere beroepsgroepen kunnen solliciteren. 

     Niet lineair
     Zo vindt een werkloze administratief medewerker moeilijk opnieuw aan de werk in hetzelfde beroep. Dat geldt volgens het UWV ook voor bijvoorbeeld dierenverzorgers, of grafisch vormgevers. Wat die administratief medewerker misschien niet weet, is dat de competenties (kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten) die hij of zij heeft ontwikkeld goed van pas kunnen komen in een baan als inkoper. Net zoals een evenementencoördinator geschikt zou zijn als expediënt, iemand die planningen maakt in de logistiek. 

     'Als we mensen kunnen laten zien dat er meer mogelijk is dan ze denken, zullen ze ook eerder overstapmogelijkheden benutten', stellen dUWV en AWVN. Tussen een administratief medewerker en een inkoper is dan bijvoorbeeld een match van 69%. Voor een evenementencoördinator en een expediënt is dat zelfs 71%. 

     Verborgen match
     'Mensen blijven nogal eens zoeken naar een beroep dat vergelijkbaar is met hun eerdere beroep of waarvoor ze zijn opgeleid, zelfs als hun kansen daar niet zo groot zijn'. Adviesbureau Deloitte ontwikkelde samen met uitkeringsinstantie UWV en werkgeversorganisatie AWVN een zogenoemd 'vergelijkbaarheidslandschap', waarbij de functieprofielen van 274 beroepen met elkaar zijn vergeleken. Dat staat voor zo'n twee derde van alle vacatures.

     Wat blijkt: voor 22 'overschotberoepen' waarin nauwelijks een baan te vinden is zijn er gemiddeld 8 beroepen die best zouden passen. 'Verborgen matches', noemen de onderzoekers het. 

     Het UWV en de AWVN menen dat zo'n nieuw perspectief om een andere manier van denken vraagt. 'Als we mensen kunnen laten zien dat er meer mogelijk is dan ze denken, zullen ze ook eerder overstapmogelijkheden benutten. Het is niet alleen van belang dat werknemers anders kijken naar kansrijkere beroepen, maar ook dat werkgevers op dezelfde basis van vaardigheden en competenties op zoek gaan en openstaan voor kandidaten.' 


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): seanmcg

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets