Bezig met laden...

     X

     AI bedreigt vooral hooggeschoold werk

     Machine : advocaat = 26 seconden: 1,5 uur

     AI, artificiële intelligentie, kunstmatige, machine, leren, baan

     Artificiële Intelligentie (AI) wordt verondersteld vele laaggeschoolde banen te gaan vervangen, zoals bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, kassiers, kelners. Maar op de 2019 Global Conference van het Milken Institute in Beverly Hills (Los Angeles) bleek tijdens een panelgesprek met een aantal specialisten dat vooral zogenaamde witteboordenbanen in het geding zijn.

     Eén van de deelnemers aan het panel maakte deze stelling hard aan de hand van een experiment dat in 2018 van de universiteit van Columbia. Daar werden 20 advocaten gevraagd om 5 contracten te analyseren en er de meest risicovolle tekstdelen uit te halen. Passages die eventueel een legaal probleem zouden kunnen opleveren. Aan de andere kant werd artificiële intelligentie ingezet met dezelfde taak.

     de resultaten logen er nietvom: de advocaten haalden 94% van de dubieuze passages uit de 5 contracten, AI haalde een perfecte score van 100%. De advocaten klaarden de klus in 92 minuten, artificiële intelligentie in 26 seconden...

     Mens en machine samen laten werken
     Artificiële intelligentie kan onmogelijk het werk van een advocaat doen. Maar welke taken vertrouwen we aan mens en welke aan machine toe? En als we jonge, beginnende advocaten gaan vervangen door AI, hoe worden die juniors dan ooit senior? De vraag wordt dan niet hoe vervangen zo veel mogelijk mensen, maar hoe laten we mens en machine samenwerken.

     Dat geldt niet zozeer voor handenarbeid, waar de mens een aanzienlijke voorsprong heeft op de machine, omdat we er 500 miljoen jaar over hebben gedaan om een zekere behendigheid te verwerven. Terwijl robots het daar erg moeilijk mee hebben.

     De paradox van Moravec
     Dit is het probleem dat experts in de artificiële intelligentie de paradox van Moravec noemen. Onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie, Hans Moravec begreep al in 1988 dat abstracte redeneringen relatief weinig rekenkracht van computers vergen, terwijl extreem veel rekenkracht nodig is voor zintuigelijke en motorische vaardigheden.

     Met andere woorden: een computer kan makkelijk de wereldkampioen van het bordspel Go! kloppen of berekenen waar olie onder de grond zit. Maar vraag hem niet om een voor de mens eenvoudige handeling uit te voeren, zoals een flesje bier uit een koelkast te halen, een glas uit de kast en het bier in het glas te schenken. 
      
      
     Toegevoegde waarde
     Vivienne Ming, een Amerikaanse theoretische neurowetenschapper en expert op het gebied van kunstmatige intelligentie meent dat AI voornamelijk werk bedreigt waarbij veel intelligentie en scholing nodig is. 'Als je deze week hetzelfde werk doet als je vorige week deed, is er al een start-up bezig met een programma te ontwikkelen dat jou kan vervangen. AI kan honderden scripts voor de filmwereld schrijven, maar het zijn daarom nog geen goede scripts. We hebben goede ideeën nodig. De enige economische waarde die iemand met een kantoorbaan in de toekomst nog voor de wereld zal hebben, is wat hem anders maakt dan de anderen. De rest wordt geautomatiseerd.'


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): mmm-vpn

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets