Bezig met laden...

     X

     Aantal vacatures naar nieuw hoogtepunt

     Per 100 werklozen 88 vacatures

     vacature, werk, werkloos, baan, contract, sector, zzp, arbeidsmarkt
     De spanning op de arbeidsmarkt blijft toenemen. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal vacatures door naar 88 per 100 werklozen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een kwartaal eerder waren dat nog 80 vacatures per 100 werklozen.

     De toenemende spanning wordt veroorzaakt door meer vacatures. Het aantal openstaande vacatures steeg met 13 duizend tot 277 duizend. Na het begin van de crisis in 2008 werd een dieptepunt bereikt met 91 duizend vacatures. De afgelopen vier kwartalen ligt het aantal vacatures hoger dan op het hoogste punt voor de crisis. Tegelijkertijd daalde de werkloosheid tot 3,4%. Ook het aantal langdurig werklozen daalde.

     Kloof
     Vakbond CNV meent in een reactie dat de kloof tussen slecht flexibel betaald werk en goed betaalde banen steeds groter wordt. Zo hebben 2 miljoen mensen een 'onzeker contract'. Volgens de bond hebben 600 duizend mensen meer dan één baan nodig om rond te komen en leven 200 duizend werkenden onder de armoedegrens. 

     De FNV constateert dat er juist in de sectoren waar veel vacatures openstaan er nog weinig zekere banen zijn en onaantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 'We zien ook nog steeds een stijging van zzp’ers en ingewikkelde arbeidsconstructies.'

     Meeste vacatures
     In bijna alle bedrijfstakken nam het aantal openstaande vacatures toe. Vooral middelgrote bedrijven (10 tot 100 werkzame personen) hadden in het eerste kwartaal meer vacatures openstaan. Alleen in de financiële dienstverlening en de overige dienstverlening daalde het aantal vacatures licht.


     bron: CBS

     De meeste vacatures kwamen er het afgelopen kwartaal bij in de handel (3 duizend). Ook in de zakelijke dienstverlening (3 duizend) en in de horeca (2 duizend) steeg het aantal vacatures. In het eerste kwartaal van dit jaar is de handel de bedrijfstak met zowel de meeste vacatures (56 duizend) als de grootste stijging. Vorig kwartaal daalde in deze bedrijfstak het aantal vacatures nog met duizend.

     Na de handel zijn de zakelijke dienstverlening (44,7 duizend vacatures), zorg (35,7 duizend vacatures ) industrie (23,3 duizend vacatures) en horeca (22,8 duizend vacatures) de sectoren waar de meeste vacatures open staan.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): tempo

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets