Bezig met laden...

     X

     CFO's optimistisch over hun bedrijf

     Inschatting economische onzekerheid 'laag'

     cfo, economie, risico, groei, eurozone, protectionisme, digitalisering
     De Nederlandse CFO is positiever ten aanzien van de groei van hun bedrijf dan zijn Europese collega's. Deloitte onderzocht het sentiment van 1473 CFO’s uit twintig Europese landen. Twee derde van de CFO's in Europa beoordeelt het algemene niveau van financiële en economische onzekerheid waarmee hun bedrijf wordt geconfronteerd als hoog. De CFO’s in Groot-Brittannië zijn het meest onzeker: 96 procent van hen beoordeelt de economische onzekerheid als hoog, terwijl 68 procent van de Nederlandse CFO’s dit juist als normaal tot laag inschat.

     Frank Geelen, partner en lead CFO-programma bij Deloitte: 'Hoewel we over het algemeen optimisme zien bij Nederlandse CFO's, blijft de uitdagende economische omstandigheden in Europa een centraal thema. Met name de onzekerheid bij CFO’s in de eurozone is in de afgelopen zes maanden gestegen, terwijl buiten de eurozone de onzekerheid juist iets is afgenomen.'

     Risicobereidheid
     Slechts 20% van de Europese CFO's denkt dat het nu een goed moment is om risico's te nemen op hun balansen: dat is het laagste niveau sinds het begin van de Europese CFO survey in het voorjaar van 2015.

     Van de mogelijke factoren die in de komende twaalf maanden een aanzienlijk risico voor hun bedrijf kunnen vormen, noemden de Nederlandse CFO's respectievelijk 'tekort aan geschoolde professionals' en 'economische vooruitzichten, groei en/of toenemende regelgeving'.

     Protectionisme geen groot risico
     Hoewel 80% van de Nederlandse CFO's de opkomst van protectionisme beschouwt als een risico dat hoogstwaarschijnlijk optreedt, vindt slechts 18% van de Nederlandse respondenten dit een groot risico voor hun eigen bedrijf. Het risico dat volgens Nederlandse CFO's de grootste impact zal hebben, is een nieuwe crisis in de eurozone. Slechts 25% van de Nederlandse respondenten is echter van mening dat dit risico waarschijnlijk is, vergeleken met de 47% van de EU-CFO's.

     Kostenreductie
     CFO's blijven gericht op groei. In twaalf van de twintig landen namen CFO's meer expansieve dan defensieve strategieën op onder hun top drie prioriteiten. Kostenreductie wordt echter in steeds meer landen als belangrijkste strategie voor het komende jaar genoemd.

     Digitalisering
     Opvallend is ook dat 'digitalisering' een van de drie belangrijkste strategische prioriteiten is in bijna een derde van de landen. Geelen: 'Het belang van digitalisering als een strategische prioriteit is de afgelopen twee jaar voortdurend toegenomen, ondanks de groeiende onzekerheid in Europa. Die bedrijven die kunnen identificeren hoe digitalisering hun organisatie kan transformeren, zullen beter gepositioneerd zijn voor de toekomst.'


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): pedsim

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets