Bezig met laden...

     X

     Hoe groter de beurswaarde, hoe minder werk

     Kloof rijkdom en banencreatie

     beurswaarde, werk, techbedrijven, ai, digitalisering
     Grote bedrijven creëren steeds minder banen naarmate hun beurswaarde toeneemt. Dat blijkt uit een analyse van accountant PwC in opdracht van Mehlman Castagnetti Rosen & Thomas, een consultingbedrijf in Washington DC. De onderzoekers keken naar de banengroei bij de 20 grootste Amerikaanse bedrijven.

     Uit de analyse blijkt dat bedrijven in 2009 gemiddeld 1.790 werknemers hadden per miljard dollar beurswaarde. De tewerkstelling gaat vanaf dan in dalende lijn tot 2016, toen het aantal werknemers per miljard dollar beurswaarde al was gedaald tot 1.121. De afgelopen 3 jaar is sprake van een nog grotere terugval, met 656 werknemers per miljard dollar beurswaarde in 2019.

     De redenen voor dit fenomeen zijn divers, maar in het algemeen kan worden gesteld dat technologie grote rijkdom creëert met minder mensen. Bij Kodak werkten bijvoorbeeld ooit 140.000 mensen. Maar toen Facebook in 2012 Instagram kocht voor 1 miljard dollar werkten er bij dat bedrijf exact 13 mensen. Instagram was geen miljard waard omdat die 13 werknemers zo uitzonderlijk waren. Wel omdat miljoenen gebruikers vrijwillig en onbezoldigd bijdragen tot het netwerk. Instagram is ondertussen 100 miljard dollar waard en heeft nu 5.000 werknemers.
     Meer rijkdom met minder personeel
     Apple, Facebook, Amazon, Google en Microsoft behoren tot de meest waardevolle beursgenoteerde techbedrijven ter wereld. Ze delen alle hetzelfde kenmerk: ze hebben veel minder mensen in dienst dan hun industriële voorgangers. Amazon is op de beurs 3,2 keer zo veel waard als Walmart. Wel heeft het bedrijf van Jeff Bezos minder dan een kwart van het personeel van Walmart in dienst. Deze 5 techbedrijven staan dus symbool voor de discussie over werkgelegenheid in de nieuwe economie. Die wordt beheerst door technologie, automatisering en artificiële intelligentie. De Amerikaanse autoproducent Ford geeft werk aan 200.000 mensen en is nog geen twaalfde waard van Facebook. Maar deze laatste heeft wel minder dan 40.000 mensen in dienst.

     De cijfers geven waarschijnlijk een goede indicatie van de toekomst: artificiële intelligentie en automatisering zorgen voor een steeds grotere kloof tussen de creatie van rijkdom en het creëren van banen.


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): 

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets