Bezig met laden...

     X

     Mkb: groei omzet, winst en personeelskosten

     Eigen vermogen + 16%

     mkb, winst, personeelskosten, vermogenspositie, branche, accountant

     Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft met 2018 een goed jaar achter de rug. De winst van het mkb groeide vorig jaar met 16 procent, de omzet met 10 procent, maar de personeelskosten stegen ook met 9%. Het sectorrapport van accountantsorganisatie SRA baseert de cijfers op onderzoek van 210.000 jaarrekeningen. Over de hele lijn zijn de cijfers hoger dan 2017. Met name de bouw en industrie toonden sterke winstgroei, 30 respectievelijk 23 procent. 

     Personeelskosten
     De personeelskosten zijn opnieuw sterker gestegen en de krapte op de arbeidsmarkt blijft voor veel mkb-ondernemers een hoofdpijndossier. In 2018 liepen de personeelskosten per saldo met ruim 9% op, tegenover +8% in 2017. De toename van de personeelskosten kwam vooral door opnieuw hogere kosten voor sociale zekerheid. Deze stegen met 12% (2017 met 10%). Ook vielen de kosten voor het inhuren van flexibele arbeidskrachten hoger uit. De loonkosten zijn in 2018 ook gestegen, maar minder sterk dan in het voorgaande jaar met +7,8% 2018 tegenover +9,4% in 2017.

     Op brancheniveau stegen de totale personeelskosten het sterkst in de logistiek (+10%), de medische zorg (+11%) en de bouw (+9%). De autobranche, de detailhandel, de horeca en specialistische zakelijke dienstverleners hielden de kostenstijging relatief beperkt (circa 6%).

     Vermogenspositie
     De solvabiliteit is voor het mkb als geheel verbeterd met ruim 43%. Het eigen vermogen is per saldo met bijna 16% toegenomen. Deze groei is iets lager dan in 2017, maar toen vertekende het beeld door de afschaffing van het pensioen in eigen beheer. Hierdoor gingen de pensioenvoorzieningen naar het eigen vermogen. In 2018 viel vooral de sterke groei op van bijna 22% van het eigen vermogen in de bouw en van ongeveer 20% in de specialistische zakelijke dienstverlening.

     De gemiddelde winst- en verliesrekening er bij MKB-bedrijven afgelopen jaar:

      
     Regionale verschillen
     De omzetontwikkeling was in alle regio’s positief. De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gingen aan kop, gevolgd door de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland. Zeeland, Noord-Brabant, en Limburg, en Groningen, Friesland en Drenthe bleven enigszins achter.

     De winstcijfers waren bovengemiddeld in de regio’s Overijssel, Gelderland en Flevoland en Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht (exclusief de vier grote steden). De personeelskosten stegen met 13,7% het hardst in de vier grote steden, terwijl de stijging hier in 2017 opvallend klein was (2,7%).

     Bouw floreert, automotive blijft achter
     Op brancheniveau blonk de bouw uit met een winstgroei van 30%, ondanks de relatief sterke stijging van de personeelskosten. Ook de industrie zag met 23% de winst sterk toenemen, maar hier kwam de omzetgroei iets lager uit dan het mkb-cijfer. De automotive stelde teleur met een omzetgroei van ruim 2% en een winstgroei van ruim 4%. De horeca en de retail lieten relatief bescheiden cijfers zien. Die waren een voorbode voor de dalende particuliere consumptie en een negatief consumentenvertrouwen in de eerste maanden van 2019. 

     Groeivertraging
     Het is de vraag of 2019 net zo’n goed jaar wordt als 2018. Volgens het Centraal Planbureaugroeit de Nederlandse economie dit jaar en volgend jaar met 1,5% en dat is één procentpunt minder vergeleken met afgelopen jaar. Dat blijkt ook uit de maandelijkse peiling van bureau NEVI onder inkoopmanagers in de industrie. In april kwam de NEVI-index uit op 52,2 punten. Bij deze index duidt een cijfer boven de 50 op groei, terwijl onder de 50 sprake is van krimp.

     Opvallend is dat producenten in de industrie niet heel optimistisch zijn over de toekomstige groei. Slechts 36% van de ondervraagde inkoopmanagers gaat uit van stijgende productie in het komende jaar.


     Lees meer: SRA-rapport 'Branches in Zicht" (pdf)


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): krid

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets