Bezig met laden...

     X

     Omzet zakelijke dienstverlening stijgt sterk

     Ondernemersvertrouwen iets gedaald

     ondernemer, vertrouwen, groei, branche, dienstverlening, omzet

     De omzet van zakelijke dienstverleners is in het eerste kwartaal met 6,8 procent toegenomen vergeleken met een jaar eerder. De stijging was ruim 1,5 procentpunt lager dan in de voorgaande drie kwartalen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers. Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening blijft positief, maar is wel gedaald naar het laagste niveau sinds eind 2016, aldus het CBS.
      
     Snelgroeiers en dalers
     De architecten zagen de omzet met 9,7 procent het sterkst toenemen, aanzienlijk meer dan de drie voorgaande kwartalen waarin de stijging rond 4 à 5% was. De architectenbranche is binnen de zakelijke dienstverlening een relatief kleine bedrijfstak.

     Ook bij de uitzendbranche, die een flink aandeel binnen de zakelijke dienstverlening heeft, was de omzetstijging in het eerste kwartaal van 2019 met 7,6% bovengemiddeld, maar wel lager dan de 11% stijging die de uitzendbranche in de voorgaande twee kwartalen behaalde.

     Bij de schoonmaakbedrijven (inclusief hoveniers) was de omzetstijging in het eerste kwartaal van 2019 met 6,6% ook lager dan de 10,6% van het vierde kwartaal van 2018. De reclamebranche en marktonderzoek zag de stijging juist versnellen: van 1,0% omzetstijging in de voorgaande twee kwartalen, steeg de omzet in het eerste kwartaal van 2019 met 3,6%.

     De omzet van de IT-dienstverleners steeg met 7,0% ten opzichte van een jaar eerder. Net als bij de totale zakelijke dienstverlening is dat een stijging, maar die is lager dan in de laatste twee kwartalen van 2018 waarin de omzetstijging rond 8% was.     Ondernemersvertrouwen
     Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners blijft met een waarde van 13,0 ook voor het tweede kwartaal van 2019 positief. Wel is het vertrouwen wat gedaald en staat het op het laagste niveau sinds eind 2016.
     Redactie TQL 

     Illus.(cc): pmoo

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets