Bezig met laden...

     X

     Aandelenparticipaties worden aantrekkelijker

     Belastingheffing bij verkoop of verhandelbaarheid

     medewerker, participatie, optie, aandelen, belasting, heffing, verkoop
     Aandelenopties voor werknemers zullen mogelijk pas belast worden te belasten als er bijvoorbeeld sprake is van een beursgang. Zo moet het voor bedrijven aantrekkelijker worden om hun werknemers ook te belonen met aandelenopties. Dit is een voornemen van het kabinet. Op dit moment worden dergelijke opties nog als aanvulling op hun gangbare loon belast. 
      
     Lager salaris
     Het uitgeven van recht op aandelenopties kan een uitkomst zijn voor met name start-ups en scale-ups.. Een nieuwe werknemer krijgt dan een relatief lager salaris, maar ontvangt daarbij een aandelenoptierecht dat hij op een later moment kan omzetten in aandelen van een bepaalde geldwaarde – de zogenoemde uitoefenprijs. Door toenemend succes van de onderneming, stijgt dan ook de waarde van het aandelenpakket. Overigens bestaat er al een belastingvoordeel voor werknemers van start-ups met aandelenopties.

     Op het moment dat medewerkerparticipaties worden omgezet in aandelen beschouwt de fiscus die als een vorm van salaris, waarover 52% belasting wordt geheven. De werkgever moet deze inhouden en afdragen op het moment dat een werknemer zijn aandelenoptierecht inruilt voor aandelen van de organisatie. Probleem daarbij is dat die aandelen vaak alleen nog op papier waarde hebben, omdat er nog geen markt is waar de aandelen verhandeld kunnen worden. Een werknemer die bijvoorbeeld voor 10.000 euro opties krijgt, ter waarde van 100.000 euro omzet in aandelen, moet over die 90.000 euro papieren winst 46.800 euro belasting betalen. Dit bedrag hebben de meeste mensen niet zomaar beschikbaar. Je zou het kunnen lenen bij een bank of de werkgever, met het risico dat je met een forse schuld zit op het moment dat het bedrijf failliet gaat.

     Uitstellen
     Het kabinet gaat nu onderzoeken 'of het mogelijk en voor deze medewerkers ook aantrekkelijker is om de belastingheffing uit te stellen naar een later moment, wanneer er wél geld beschikbaar is om de belasting te betalen', schrijft staatssecretaris Menno Snel. In zijn Fiscale beleidsagenda 2019 kondigt staatssecretaris Snel van Financiën een onderzoek aan naar de mogelijkheid om in de toekomst pas loonbelasting/premie volksverzekeringen over aandelenopties te heffen op een moment dat organisaties meer vermogen hebben. Wat 'een later moment' precies inhoudt, is nog niet duidelijk. Snel noemt in ieder geval een beursgang als voorbeeld.

     Zo kan in de toekomst misschien aantrekkelijk zijn voor werkgevers om werknemers aandelenoptierecht in plaats van een hoog salaris aan te bieden. Snel hoopt uiteindelijk de groei van jonge ondernemingen én de Nederlandse economie te stimuleren.

     Het kabinet wil op Prinsjesdag in 2020 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen. Om het voorstel compleet te maken, zou de belastingheffing wellicht kunnen worden verschoven van box 1 (loon) naar de gunstigere box 2 (aanmerkelijk belang). 


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): fhaw

     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets