Bezig met laden...

     X

     Banklening moeilijk te verkrijgen voor Nederlandse mkb'er

     Mogelijk door minder concurrentie banken

     krediet, bank, lening, kredietregister, marktmacht, rendement, mkb

     Voor het Nederlandse midden en kleinbedrijf (mkb) vormen, net als in andere Europese landen, bankleningen nog steeds de belangrijkste bron van externe financiering. Nederlandse mkb’ers doen echter relatief weinig aanvragen voor bankleningen en dat deze aanvragen worden vaak door de bank afgewezen. Dat kan volgens het CPB komen door de verwachting om afgewezen te worden, of doordat Nederlandse bedrijven minder behoefte hebben aan leningen.Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in de  publicatie 'MKB-bankfinanciering in Europees perspectief'.  

     Verklaringen
     Een verklaring voor dit fenomeen is niet eenvoudig. De onderzoekers kunnen bepaalde verklaringen wegstrepen en de aandacht vestigen op plausibele mechanismen, maar komen niet tot geen definitieve antwoorden.

     Niet alle afwijzingen vormen een probleem: nieuwe bedrijfsleningen worden soms, gezien de economische perspectieven, terecht geweigerd door banken. Hoeveel kredietverlening maatschappelijk optimaal is, is daarnaast ook een open vraag. De meeste bedrijven die geen lening aanvragen, doen dit omdat zij voldoende eigen middelen hebben. De verwachting om afgewezen te worden blijkt in Nederland daarnaast een belangrijkere drijfveer om geen lening aan te vragen dan elders in Europa.

     Ook blijken Nederlandse bedrijven relatief minder fysieke investeringen te doen. Enkele alternatieve verklaringen, zoals een groter beroep op alternatieve financieringsbronnen, blijken niet aan de orde.

      
     bron: CPB

     Financiële gezondheid
     De financiële gezondheid van Nederlandse bedrijven vormt waarschijnlijk geen verklaring voor het relatief hoge aantal afwijzingen. Nederlandse bedrijven blijken namelijk eerder meer dan minder winstgevend dan bedrijven in andere landen. Ze beschikken daarnaast ook over een gemiddeld niveau aan eigen vermogen.

     Een relatief laag concurrentieniveau tussen banken en een relatief interessante hypothecaire leningsmarkt spelen wellicht een rol bij de lage acceptatiekans in Nederland, 'al is dit niet bewezen'. De concentratie op de Nederlandse bankenmarkt is hoog, al hoeft dat niet automatisch te leiden tot beperkte concurrentie. De relatief hoge renteniveaus bij Nederlandse banken kunnen wel een indicatie van marktmacht zijn.

     Rendementen woningmarkt
     Ook zetten banken in Nederland in vergelijking veel leningen uit op de huizenmarkt. De fiscale subsidies op de koopmarkt maken dit, in combinatie met de sterke bescherming van banken bij terugbetalingsproblemen, tot een relatief aantrekkelijke markt. Dit kan, als banken door kapitaaleisen overgaan tot het verkorten van de bankbalans, tot verdrukking van bedrijfsleningen leiden. Deze markt- en overheidsfalens zijn niet eenvoudig op te lossen.

     Kredietregister
     De werking van de kredietmarkt kan volgens het CPB verbeteren door het opzetten van een kredietregister. In veel andere Europese landen bestaat een dergelijk register, al zijn meerdere vormen mogelijk. 'Nieuwe toetreders op de leenmarkt kunnen profijt hebben van openbare gegevens over terugbetaalkansen. Tegelijkertijd zijn er geen spectaculaire effecten te verwachten van zo’n register gezien de uitgebreide beschikbaarheid van data in het huidige digitale tijdperk en de sterke bescherming van crediteuren in Nederland.'


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): amsfrank

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets