Bezig met laden...

     X

     Vier dagen werk, vijf dagen loon

     Zes op de tien wil graag langere dagen werken

     arbeidstijd, werk, uren, parttime, loon, meer, werkweek, agenda
      
     Meer dan 60 procent van de Nederlandse werknemers wil vierdaagse werkweek. Maar als dat betekent dat men minder gaat werken, wil neemt men geen genoegen met minder inkomen. Voor Europa geldt vrijwel hetzelfde percentage, volgens een onderzoek van loonstrookverwerker ADP van ruim 10.000 Europese werknemers, waaronder 1.400 Nederlanders.

     De Europese uitkomst is dat 56%t liever vier dagen per week wil werken als ze hiervoor kunnen kiezen. De overgrote meerderheid, 78%, is echter niet bereid salaris in te leveren en gaat liever extra uren werken op die vier dagen. De 35 tot 44 jarigen zijn het meest voorstander. Slechts 13% van alle leeftijdsgroepen zou kiezen voor een week van vier reguliere werkdagen en dus minder loon per week.

     De wens om minder dagen te werken voor meer uren botst echter met de nieuwe Europese jurisprudentie over het moeten registreren, en dus waarschijnlijk uitbetalen, van overwerk. De krapte op de arbeidsmarkt en het hoge percentage banen dat al flexibel is, dwingt wellicht de werkgevers om toch toe te geven aan de wens van vier dagen werk, vijf dagen loon.

     Werkpatronen
     Met de verandering in de tijd en de digitale ontwikkelingen gaan we naar verwachting minder werken. Waar we 30 jaar geleden nog gemiddeld 43,6 uur per week werkten en 8 uur per nacht sliepen, is dat tegenwoordig respectievelijk 48,6 en 6,5 uur. Dit patroon zet hoogstwaarschijnlijk niet door. De verwachting nu is dat een kenniswerker in de toekomst 3 à 4 dagen werkt en de andere tijd benut voor ontwikkeling, mantelzorg of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. De waarde van onbetaald werk, zoals mantelzorg en vrijwilligerswerk, wordt momenteel geschat op de helft van ons bbp, dat gaat de komende jaren alleen maar toenemen.  


     Redactie TQL 

     Illus.(cc): dnl

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken


      

     Nieuwsbrief Artikelen     Op de hoogte blijven van de nieuwste onderwerpen en update's van TQL?
     Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief. 
     Eerder verschenen artikelen vindt u onder Nieuws
     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets